HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsförmedling: Ta inte med familjen på lägenhetsvisning

Norrbotten Många hyresvärdar försöker nu begränsa kontakten med både nuvarande hyresgäster och nya lägenhetsintressenter för att begränsa spridningen av Coronaviruset.
Foto: Folkhälsomyndigheten
För att förhindra spridning av Corona-viruset begränsar många fastighetsägare kontakten mellan hyresvärdar och hyresgäster.

Det gäller bland annat Rikshem.

– Rikshem har som fastighetsbolag vidtagit åtgärder som vi ser kan hjälpa till att minska riskerna för smittspridning. Det handlar bland annat om att minska besök hos hyresgäster, hantera hyresprocessen digitalt och stänga lokalkontor för besök. Det betyder att vissa rutiner, för bland annat besiktning, kan anpassas tillfälligt, förklarar Frida Löwengren hos Rikshem i Umeå.

Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

När en hyresgäst flyttar ut ur sin lägenhet görs en besiktning av lägenheten av en fastighetstekniker från Rikshem och vanligtvis görs detta tillsammans med hyresgästen.

– Men i dessa tider ber vi att få komma när hyresgästen inte är på plats, och istället återkoppla till hyresgästen på telefon. Samma sak gäller vid felanmälan – då vill vi helst göra åtgärder när hyresgästen inte är hemma. Detta för att minska riskerna för spridning både för våra hyresgäster och vår personal.

Hon upplever att de flesta har en god förståelse för och uppskattar att rutiner anpassas utifrån Corona-utvecklingen.

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

LKAB Fastigheter i Gällivare och Kiruna meddelar på sin hemsida att fastighetsbolaget har beslutat att begränsa de åtgärder som innebär hembesök hos hyresgäster. Man utför endast akuta åtgärder där felet kan utgöra risk för personskada eller skada på fastigheten. Samtidigt undanber man allmänheten att besöka deras bostadsförmedling och övriga kontor och istället ta kontakt via telefon eller e-post.

Den gemensamma lägenhetsförmedlingen i Luleå, Bostad Luleå, har gått ut med restriktioner för lägenhetsvisningar på grund av Corona.

Uppsagd lägenhet ska under uppsägningstiden visas av den nuvarande hyresgästen. Om den nuvarande hyresgästen är sjuk måste den utse en annan person som visar lägenheten för intressenter som anvisas av Bostad Luleå. En tom lägenhet kan visas av Lulebos bovärd. Bara en person i taget ska släppas in på visning och om någon kommer för tidigt får han eller hon vänta utanför. Att ta i hand när man träffas rekommenderas inte och det gäller att hålla ett behörigt avstånd mellan varandra, skriver man i råden på hemsidan, utan att den som innehar lägenheten för den sakens skull förlorar uppsikt över sina personliga ägodelar.

Läs ocksåRenovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona

Den som nyligen har varit utomlands eller som inte känner sig helt frisk uppmanas att inte gå på lägenhetsvisning. Bostad Luleå uppmanar också intressenter att inte gå på lägenhetsvisningar i onödan utan bara gå på visningar av objekt som man faktiskt kan tänka sig att hyra. ”Ta inte med dig hela familjen till visningen”, råder Bostad Luleå.

Det finns även fastighetsbolag som tillfälligt har övergått till visningar via bilder och filmer.

Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande: Kroniskt sjuka Agnes, 85, får bo kvar Kroniskt sjuka Agnes, 85, kastas ut mitt under pandemin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.