Annons

Bostadsministern: Rensa upp i byggreglerna

Nyheter Behövs gemensamt kök? Kan man bo lite bullrigare ett tag? Nu ska varje byggregel för studentbostäder granskas och så många som möjligt tas bort.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att byggreglerna för studentbostäder måste förenklas avsevärt om byggandet ska komma igång igen. Därför får Boverket i uppdrag att ifrågasätta varenda regel och ta bort så många som möjligt.

Utgångspunkten ska vara att bara de regler som är grundläggande för människors säkerhet och hälsa ska vara kvar, enligt bostadsministern.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Erik Pedersen, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS, är orolig.

– Det måste finnas en rimlig standard för studenter också, inte bara fyra väggar och ett tak. Man ska ändå bo och studera där, det måste fungera. Sedan är det svårt att säga generellt vad studenter behöver, säger han.

Finns det några byggregler som ni ändå tycker kan tas bort för att underlätta att fler studentbostäder byggs?

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Vi har inte tittat närmare på det, men kommer att göra det över hösten och när Boverket kommer med sina förslag, säger Erik Pedersen.

Annons

Mer positiv till en utrensning av byggregler är Studentbostadsföretagen, som organiserar bolag som äger och förvaltar studentbostäder.

– I grund och botten är det jättebra. Om man till exempel har en ettor på 25 kvadratmeter med litet kök, så måste man ha ett fullt utrustat gemensamt kök i dag. Men på många håll står de outnyttjade, studenterna lagar hellre mat i sina egna lägenheter. Om man slapp kravet på gemensamt kök så skulle det bli fler lägenheter till lägre pris, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Han tycker också man kan ifrågasätta bullerreglerna och kraven på att få plats med både säng, soffa, skrivbord och matbord i en studentlägenhet. Men det löser inte studentbostadsbristen än på många år.

– De som börjar studera nu hinner bli klara innan det här har gett någon effekt. Det saknas 20 000 studentbostäder nu och vill man komma ikapp så behövs det ett riktat ekonomiskt stöd under en period, säger Martin Johansson.

Det är också vad socialdemokraterna Veronica Palm och Magdalena Andersson föreslår i en debattartikel i Svenska Dagbladet. I sin skuggbudget föreslår S en byggbonus på en miljard kronor år 2013, för byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter. 

Annons

Erik Pedersen på Sveriges förenade studentkårer tror också att det behövs ett riktat statligt stöd.

– Det behövs för att få igång bostadsmarknaden igen.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat att endast 86 nya studentbostäder har byggts sedan 2010 och att många spår att trycket ökar ännu mer de närmaste åren.

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.