HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsministern vill införa stöd för luftkonditionering

Nyheter Många äldre och sjuka riskerar livhanken i extremvärmen. Nu ska regeringen se till att hyresvärdarna följer reglerna för inomhustemperaturer. Miljöpartiet vill gå steget längre och införa ett särskilt stöd för riskgrupper som behöver svalka – och för personer som installerar solceller.

Den extrema värme som råder för närvarande i Sverige är inte bara besvärande och uttröttande – för många äldre och sjuka kan den rentav vara livsfarlig.

En färsk studie från Umeå universitet visar att tre sammanhängande dagar med en maxtemperatur över 30 grader ökar dödligheten bland befolkningen med 20 procent. Det skulle innebära att flera hundra människor redan dött till följd av årets värmebölja.

Läs ocksåAnna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Hem & Hyra har årligen skrivit om hur varmt man enligt hyresreglerna ska behöva ha hemma – något som bostadsministern nu tagit fasta på.

Exklusivt för Hem & Hyra berättar Peter Eriksson (MP) att regeringen påbörjat en satsning för att bättre skydda svenska bostäder vid värmeböljor.

– Vi från regeringens sida är oroliga över att många äldre, kroniskt sjuka, små barn och gravida lider i värmen. Många känner inte till att det faktiskt finns regler – om det blir varmare än en viss temperatur har hyresvärden och i sista hand hyresnämnden skyldighet att ingripa.

Läs ocksåHär är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus

Satsningen går bland annat ut på att stärka kommunernas förebyggande arbete mot överhettade bostäder samt att se till att reglerna faktiskt följs. Boverket har även i samverkan med Folkhälsomyndigheten börjat undersöka hur ett lagförslag som ska säkra en dräglig inomhustemperatur kan se ut.

Men Miljöpartiet är redo att gå steget längre redan nu och föreslår ett särskilt ekonomiskt stöd för privatpersoner som tillhör riskgrupperna under värmeböljor. Detta för att bland annat installera solskydd, markiser och luftkonditionering i den egna bostaden.

– Det finns inget färdigt förslag än, men stödet skulle kunna gälla både privatpersoner och fastighetsföretag. Man bör även titta på rot-reglerna för att underlätta olika former av ombyggnader för en bättre inomhusmiljö, säger Peter Eriksson.

Läs ocksåDödförklarades i alla register – trots att han lever: ”Oerhört jobbigt”

Miljöpartiet föreslår också ett särskilt stöd för att installera solceller på bostäders tak, vilka på så vis kan producera el till kylaggregat som svalkar bostaden.

– Det här är ett sätt att lösa energiförsörjningen. Om man installerar solceller producerar man ju sin egen energi och suger därför inte el från det övriga elnätet.

Redan nu på fredag har äldreminister Lena Hallengren (S) kallat till ett krismöte med myndigheter och regeringsrepresentanter om hur landets äldre och svaga ska skyddas från att fara illa i värmen.

– I Sverige brukar kylan vara problemet. Men med effekterna av klimatförändringarna måste vi göra något åt att folk riskerar sin hälsa på grund av för varma bostäder, säger Peter Eriksson.

Boverkets och Folkhälsomyndighetens gemensamma delrapport är planerad till januari 2019.

Fakta: Så varmt får det lov att vara
24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.

28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor, det vill säga ett par till några dagar under sommaren.

Källor: Socialstyrelsen, Hyresgästföreningen

Läs också Lars skräck när värden vägrade höja värmen: "kan förlora andra benet" Här går gränsen för hur varm lägenheten ska behöva vara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.