Annons

Lägre avgift för dig under 25 – så vill Hyresgästföreningen växa bland unga

Nyheter Sänkt medlemsavgift för pensionärer. Det är ett av förslagen inför Hyresgästföreningens stämma, som hålls i helgen. Men det ser ut som att en annan grupp får mer i plånboken istället.
Foto: Getty images/Pixabay
Kommer yngre eller äldre få lägre avgift? Det bestäms på Hyresgästföreningens stämma i helgen.

I Göteborg hålls i helgen Hyresgästföreningens årsstämma, där den övergripande inriktningen för organisationen slås fast. Inför stämman har det kommit in olika motioner om sänkt medlemsavgift för olika grupper.

I dag kostar ett medlemskap i Hyresgästföreningen 85 kronor i månaden, en kostnad som legat fast sedan 2019. Men en lokal hyresgästförening från Uppsala anser att avgiften är för hög för många äldre. Man vill därför se en sänkning för pensionärer. Motionen får stöd av föreningsstyrelsen i Uppsala-Knivsta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vill ta bort familjerabatten

En medlem slår ett slag för ensamhushåll och föreslår för stämman ”att familjerabatten tas bort och att medlemsavgiften sänks ordentligt, kanske till 50 kronor”.

Men förbundsstyrelsen råder stämman att avslå motionerna, så förslagen kommer troligen inte att bli verklighet.

Istället finns ett förslag om sänkt medlemsavgift i en organisationsutredning, som styrelsen tagit fram. Av Hyresgästföreningens över 500 000 medlemmar är bara runt 26 500 medlemmar idag under 25 år. Fem procent skvallrar om en dålig återväxt, något utredningen vill ändra.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

I förslaget står att man ser ”en tydlig underrepresentation i åldersgruppen upp till 25 år bland Hyresgästföreningens medlemmar” och att man föreslår ”ett personligt medlemskap med reducerad medlemsavgift för unga upp till och med 25 år.”

Hans Eklund hoppas att en lägre avgift kan locka yngre att bli medlemmar i Hyresgästföreningen.
Hans Eklund hoppas att en lägre avgift kan locka yngre att bli medlemmar i Hyresgästföreningen.

Avgiften för unga kan sänkas

Hans Eklund, sammankallande i organisationsutredningens styrgrupp, berättar att förslaget har presenterats för regionernas delegationer.

– Och det har inte varit några stora diskussioner eller ifrågasättanden av just det här förslaget, säger han.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Det är med andra ord troligt att det blir en sänkt avgift för unga.

Annons

Det har ju kommit in motioner om att sänka avgiften för pensionärer. Men det föreslår inte ni. Varför?

– Ingången för organisationsutredningen är hur vi ska få fler unga i Hyresgästföreningen.  Det behövs både för att få representativitet, men också för att säkra föreningens fortlevnad. De här ungdomarna ska så småningom ta över, förhoppningsvis som förtroendevalda aktiva medlemmar.

Tror du att en sänkt avgift kan lyfta den här gruppen?

– Ja, jag tror faktiskt det. Vi har ju tittat på exempel från fackföreningar. Ganska många fackföreningar har ju någon form av ungdomsmedlemskap till reducerad kostnad och det har varit väldigt lyckosamt.

Vill få unga att stanna

Hur ska ni få dem att stanna kvar när avgiften sedan höjs?

– Genom att ha bra verksamhet. Det är det som är grejen, vi måste vara duktiga på hyresförhandlingar och på att ge juridiskt stöd. Vi måste vara duktiga på att få den här gruppen att se att vi faktiskt gör skillnad politiskt.

Hur menar du?

– Till exempel att vi kanske kan bidra till att få fart på bostadsbyggandet. Och nyligen hade vi en konferens om barnfattigdom med Majblommefonden och Rädda barnen. Den bidrog nog till att det tillfälligt höjda bostadsbidraget till barnfamiljer förlängdes.

Hans Eklund anser också att Hyresgästföreningen behöver bli bättre lokalt för att locka unga.

Annons

– Syns Hyresgästföreningen och har bra verksamhet i kvarterslokalerna är klart att man blir sugen på att gå med, både ung som gammal, säger han.

De unga som redan är medlemmar, får de sänkt avgift om det här förslaget skulle godkännas?

– Det har jag faktiskt inte funderat på. Det får väl mejslas ut under resans gång. Det kan finnas en del tekniska hinder i vårt medlemssystem för att göra det för alla. Grundtanken är att det är nytillkommande medlemmar som ska ha det här.

Så den som är 22 år och redan medlem i Hyresgästföreningen kan inte räkna med sänkt avgift?

– I organisationsutredningens förslag tar vi ingen ställning till den saken.

Så det återstår att se hur det blir för dem?

– Ja, precis.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.