Annons

Bostadstillägg för pensionärer ses över

Nyheter Grundskyddet för de fattigaste pensionärerna ska ses över. Det gäller bland annat är bostadstillägget, som har kritiserats för att täcka för lite av de verkliga bostadskostnaderna.
Foto: Kristina Wahlgren

En intern arbetsgrupp ska det närmaste året göra en översyn av grundskyddets olika delar, alltså garantipensionen, bostadstillägget, äldreförsörjningsstödet och änkepensionen.

– Det har inte gjorts en helhetsöversyn av grundskyddet sedan det nya pensionssystemet infördes för snart 20 år sedan. Det är helt enkelt någonting som måste göras för att se hur vi på bästa sätt kan göra förbättringar för de pensionärer som har det tuffast, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Knappt 300 000 pensionärer får behovsprövat stöd för sina bostadskostnader, men det har länge kritiserats för att inte räcka till.

Annons

Hösten 2015 föreslog den statliga utredningen om bostäder för äldre att taket för bostadstillägget skulle höjas från 5 000 till 7 300 kronor. Det skulle göra det möjligt för fler äldre att bo kvar efter en renovering eller flytta till en nyproducerad hyresrätt. Det förslaget har dock inte fått gehör ännu.

Nu är det tänkt att den nya arbetsgruppen ska komma fram till förslag om hur hela grundskyddet ska vara utformat i framtiden. Såväl regeringen som allianspartierna är överens om behovet av översynen.

Annons
Läs ocksåFörslag: Kraftigt höjt bostadstillägg

 

Fakta: Fakta: Så fungerar bostadstillägget

I dag kan en ensamstående pensionär få ett bostadstillägg på maximalt 5 090 kronor per månad.

Det är endast pensionärer med de allra lägsta inkomsterna som får maximalt bostadstillägg.

Det finns också ett ”Särskilt bostadstillägg” som kan ges till pensionärer med något högre bostadskostnader men mycket låga inkomster. Det beräknas utifrån skälig levnadsnivå.

Många missar att ansöka. Räkna ut om du har rätt till bostadstillägg på Pensionsmyndighetens hemsida.

Läs också Drygt 50 000 missar att söka bidrag 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.