HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Boultbees försäljning av bostäder är olaglig”

Stockholm Sättet att sälja lägenheterna i Fältöversten och Ringen via dotterbolag bryter mot lagen. Det säger P-O Brogren, pressansvarig på Hyresgästföreningen region Stockholm.- Ägaren Boultbee säljer till bostadsrättsföreningarna, men via dotterbolag. Det upplägget är olagligt. Upplägget går bara ut på att Boultbee ska slippa skatt. Det här är den största olagliga handlingen vi upptäckt hittills när det gäller ombildningar, säger P-O Brogren.

För Boultbee betyder upplägget att bolaget sparar 380 miljoner kronor i utebliven skatt.

I nästa vecka ska bostadsrättsföreningarna i Fältöversten med 535 lägenheter och Ringen med 390 lägenheter hålla sina köpstämmor.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusketJustitieminister Morgan Johansson

Men eftersom det nu kommit fram att försäljningen ska gå via dotterbolag så höll Hyresgästföreningen i går, tisdag, två möten i Ringen och i morgon, torsdag, hålls två liknande möten i Fältöversten.

– Det kom mycket folk i Ringen och det blev en minst sagt frisk diskussion. Jag förstår att alla inte är glada över vårt budskap, men vi kan inte bara låta olagliga affärer passera, säger P-O Brogren.

Om en fastighet säljs direkt till en bostadsrättsförening, så undantas affären från en prövning enligt förvärvslagen. Men säljer ägaren via ett dotterbolag, så ska affären prövas. Kruxet är att dotterbolaget inte har för avsikt att äga och förvalta fastigheterna, utan ska direkt sälja den vidare till den egentlige köparen. Därmed är dotterbolaget knappast en lämplig, långsiktig ägare, vilket krävs enligt förvärvslagen.

Läs ocksåOmbildningssvindel – ledamot tvingas betala tillbaka 7 miljonerSollentuna Malmvägen

– Bostadsdomstolen sade på sin tid nej till den typen av upplägg i ett fall i Gävle 1983 och lagen har inte ändrats sedan dess. Hyresnämnden sade också nej i ett sådant ärende i Stockholm så sent som i fjol, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

Trots det har den politiska majoriteten i Stockholms stad, som Hem & Hyras nättidning avslöjade i fredags, just be-stämt sig för att byta princip i den här frågan. Tidigare sade Stockholm nej till försäljning via dotterbolag, men nu ska man använda sig av det upplägget när det gäller försäljningen av de 5 200 lägenheterna till privata bolag. ”Alla andra gör ju så”, förklarade Joachim Quiding i Hem & Hyras nättidning i fredag.
Däremot kommer Stockholms stad inte heller i fortsättningen att använda det upplägget när det gäller försäljningar till bostadsrättsföreningar, så kallade ombildningar.
Men det gör alltså Boultbee.

– Vilket är ännu värre. För när man säljer till andra fastighetsbolag via dotterbolag, så skjuts skatten upp. Men när det fastighetsbolaget i sin tur säljer så ska skatten betalas. Men skillnaden är att bostadsrättsföreningar inte har för avsikt att någonsin sälja vidare och därmed kommer den uppskjutna skatten aldrig att betalas in, påpekar P-O Brogren.
Dessutom finns ytterligare en försvårande omständighet för Boultbee i den här affären.

Läs ocksåEkobrottsmyndigheten om Hem & Hyras nya uppgifter om ombildningen i Sundbyberg: ”Anmärkningsvärt”Miia Vuolama Ekobrottsmyndigheten

– I Fältöversten har bolaget 20 tomma lägenheter som de inte lämnat till bostadsförmedlingen. En fastighetsägare får inte ha tomma lägenheter under lång tid utan särskilda skäl, för då bryter den mot bostadsförvaltningslagen. Att Boultbee inte skulle ha lyckats hyra ut 20 lägenheter vid Valhallavägen är det väl ingen som tror. Nej, de har avsiktligt hållit på dessa lägenheter för att bostadsrättsföreningen sedan ska kunna sälja dem och få in pengar, säger P-O Brogren.

Läs också Varnade intygsgivare anlitas vid ombildningar till bostadsrätt: ”Mycket slarv” Så fungerar ombildningar – undvik att bli lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.