Annons

Bråk om tvättid urartade – kvinna anföll med sax

Gävle Gävlekvinnan uppfattade det som att en granne inkräktat på hennes tvättid. Då tappade hon det fullständigt; attackerade grannen med en sax, tog stryptag, spottade, sparkade, skrek och slogs. När polisen kom dit fortsatte hon att bete sig våldsamt. Läs även om andra tvättbråk som urartat och expertens tips om hur man håller sams.
Foto: Mats Jonsson
Mats Johansson, boendekonsulent vid Sandvikenhus och expert på konflikthantering, ger längst ned på sidan goda råd om hur man undviker att tjafs i tvättstugan spårar ur. Där berättar vi också om fem andra tvättkonflikter som urartat.

Tvättstugan är ofta centrum för de granntvister som utspelar sig i hyreshus. Olika syn på hur tidsbokningen ska tolkas och städningen skötas gör att annars sansade och förnuftiga personer ryker ihop med grannar.

Ibland urartar diskussionerna och övergår till våldsamheter. Några exempel ges längst ned på den här sidan där även Mats Johansson, boendekonsulent med mångårig erfarenhet av konflikthantering, delar med sig av goda råd.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Fallet i Gävle sticker ut som ovanligt brutalt. Gefle Dagblad och Arbetarbladet var först att berätta om händelsen.

En hyresgäst höll på att plocka ihop sina tvättade kläder när en 44-årig granne, känd i huset för sitt häftiga temperament, kom och bankade på dörren.

44-åringen hävdade aggressivt att den andra kvinnan inkräktat på hennes tvättid.

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

– Hon var helt galen, har ett vittne sagt i polisförhör.

Annons

44-åringen kallade grannen för hora, spottade henne i ansiktet, sparkade henne, rispade henne på armarna med en sax och tog ett kraftigt stryptag.

– Jag hade svårt att andas, berättade grannkvinnan efteråt för polisen.

Läs ocksåHyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

I tvättstugan befann sig också en tredje kvinna. Hon larmade hemtjänsten. Personal därifrån kom rusande och lyckades stoppa misshandeln.

44-åringen lämnade då tvättstugan. Men när polisen en stund senare konfronterade henne med uppgifterna om vad som hänt hade hon fortfarande inte lugnat ned sig.

Enligt polisens anmälan fortsatte kvinnan att skrika och gapa. Hon satte sig också till kraftigt motvärn så att patrullen blev tvungen att sätta på henne handfängsel. Även då fortsatte hon att kränga med kroppen för att motsätta sig ingripandet.

Annons

Kvinnan är nu åtalad för misshandel och våldsamt motstånd.

Själv har hon en helt annan bild av vad som hände den där aprildagen.

I förhören har 44-åringen förnekat att hon överhuvud taget ska ha varit inne i tvättstugan tillsammans med den misshandlade grannen.

– Jag har inte förgripit mig på någon eller ens kommit nära NN, har hon sagt.

Fakta: Fem andra tvättbråk som urartat
  • I december 2018 uppstår en muntlig dispyt i en tvättstuga i Nacka som snabbt övergår i fullt slagsmål. Två män misshandlar varandra. Den ene använder luddborsten som tillhygge. Polisen rycker ut. Orsaken till bråket: En av männen hade lämnat kvar kläder på torkning när den andre hade bokad tvättid. (Aftonbladet)
  • I januari 2017 döms en man för olaga hot efter en konflikt i en tvättstuga i Sala. En kvinna i samma trappuppgång har lagt tvätt i maskinerna när mannen har bokad tvättid. Han knuffar in henne i väggen, kallar henne för kärringjävel och skriker att han ska slå henne. (SVT)
  • I juni 2021 blir det bråk i en tvättstuga i Västervik. En yngre man anklagar en äldre man för att ha förstört hans tvätt. Argumentationen övergår i misshandel. De yngre dunkar den äldres huvud i väggen, knäar honom i skrevet och sparkar honom. (Dagensvästervik)
  • I mars 2018 upptäcker en man i Kinda att någon tagit hans tvättid. Han tar en diskussion med kvinnan som han misstänker är den skyldiga. Kvinnans pojkvän blir upprörd, tar fram en kniv och hugger den andre mannen i skulderbladet. Pojkvännen döms till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel. (Vimmerby Tidning)
  • I februari 2021 uppstår ett bråk mellan två personer i Uppsalastadsdelen Gottsunda om vems tvättid det är. Båda anser sig ha bokat tiden. Diskussionen övergår i regelrätt slagsmål. En av personerna blöder när polisen kommer dit.(Sveriges Radio)
Fakta: Expertens råd

Mats Johansson, boendekonsulent vid Sandvikenhus och expert på konflikthantering, om hur man håller sams i tvättstugan:

1. Tvättstugetjafs handlar till stor del om perspektiv och tålamod.

2. Man måste kunna inse att det inte är hela världen om någon inkräktar på ens tvättid även om det givetvis är beklagligt.

3. Likaså behöver man ju inte gå i taket om någon städat dåligt efter sig.

4. I stället för att bli arg och fördöma kan man erbjuda sig att hjälpa till om någon inte hinner städa upp efter sig eller har det svårt på något annat sätt.

5. Att ta udden av en konflikt genom att sätta den i perspektiv till allvarliga händelser brukar kunna lösa upp situationen.

6. Det gäller att få folk på andra tankar och bryta invanda tankemönster så man inte fastnar i affekt .

Läs också Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Två bordeller i samma hus – hyrde för 700 kronor per dygn Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.