Annons

Brand i bostaden gav fängelse

Kramfors Den 35-årige mannens lägenhet började brinna, grannen fick allvarliga rökskador och sju lägenheter förstördes. Nu döms mannen till två års fängelse för mordbrand.

Klockan var strax efter sju på söndagskvällen den 12 januari då en lägenhet på bottenvåningen i ett hyreshus på Helgumsgatan börjar brinna.

När räddningstjänsten kom till platsen hittades lägenhetsinnehavaren utanför huset. De andra hyresgästerna fick evakueras med hjälp av stegar och hävare. Eftersom lägenhetsdörren var öppen blev branden och rökutvecklingen omfattande och en kvinna fick föras till intensivvårdsavdelningen med svåra rökskador.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt en brandteknisk undersökning hittades rester av bensin på madrass och garderober. Av sotfläckar har man kunnat visa på att ett fönster öppnats efter att branden startade.

Lägenhetsinnehavaren, en 35-årig man, förnekar att det var han själv som orsakade branden.

– Jag var mitt i vardagsrummet när jag hörde att ytterdörren öppnades och sedan small det, berättar han för tingsrätten.

Annons
Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

Han säger också att han har haft stora problem med kriminella gäng och därför bott på skyddad adress. Enligt honom var det ett gäng missbrukare som satte eld på lägenheten.

Men eftersom mannen inte kunnat styrka sin berättelse och misstankar genom att visa på något konkret hot eller namnge någon så bedömer inte tingsrätten förklaringen som tillräckligt trovärdig.

Mannen döms till två års fängelse för mordbrand och ska även betala skadestånd till två hyresgäster och till Krambo som äger fastigheten.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Åke Sundqvist, vd för Krambo, tycker att domen känns rättvis, men tvivlar på att mannen kommer att kunna betala det skadestånd som bostadsbolaget och försäkringsbolaget kommer att kräva.

Annons

– Straffet känns helt rätt, det är ju ett allvarligt brott han gjort sig skyldig till. Och det här är en stor ekonomisk smäll för oss. Bara självrisken är på 200 000 kronor och försäkringsbolaget kommer säkerligen ha ytterligare krav. Men de pengarna kommer vi aldrig få tillbaka och det är ju tyvärr hyresgästerna som det i slutändan slår tillbaka på.

Saneringsarbetet och återställandet av de rökskadade lägenheterna påbörjades direkt efter branden och husets sex hyresgäster som fått bo i evakueringsbostäder kan snart flytta tillbaka.

– Det var ju bra att det ”bara” var rökskador i lägenheterna. De klarade sig från brand- och vattenskador. Men i trapphuset brann det ju ordentligt så där var skadorna större. Lägenheten som det brann i kommer att återställas, men det lär dröja innan vi kan hyra ut den, säger Åke Sundqvist.

Läs också Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.