Annons

Brandrök läckte in i lägenheter – missnöjd hyresgäst döms till fängelse

Malmö Mannen tyckte att fastighetsägaren gjorde ett dåligt jobb och tände eld på prylar i trapphuset för att få till förbättring. Två år i fängelse blir nu straffet för mordbrännaren, som redan blivit uppsagd som hyresgäst i huset där det brann.
Foto: Polisen

Den farliga och svarta röken steg uppåt och letade sig in i lägenheter. Huset i Malmö har tretton våningar och under brandnatten förra våren bodde 166 personer där.

”Trappan är fylld med rök. Jag fick lite rök i mina lungor”, berättade den av grannarna när han strax innan midnatt slog larm via 112.

Längs ner i trapphuset brann möbler och prylar som någon tidigare hade dumpat där. Kort därefter kunde polisen identifiera vem som hade tänt eld – en av de boende i huset.

Under rättegången, och i tidigare polisförhör, lyfte mannen fram sitt missnöje med hyresvärden som motiv till att han tände eld.

”Han var besviken och förkrossad över hur illa fastighetsägaren behandlade sina hyresgäster”, står det i domen. Detta exemplifieras med mannens uppgifter om en trasig hiss, skräp i allmänna utrymmen och skrik och stök i hyreshuset.

LÄS MER: Därför brinner det i skånska hyreshus

Mannen har uppgett att han vill få värden att ”vakna upp och inse att fastigheten behöver skötas”. Enligt hans egna uppgifter kontrollerade han att det inte fanns barnvagnar eller liknande på de högre våningsplanen som elden kunde ha tagit fäste i. Den omfattande rökutvecklingen hade han inte räknat med.

Malmö tingsrätt anser att fängelse är den enda rimliga påföljden och dömer mannen till två år för mordbrand. Mordbrännaren har suttit häktad fram tills nu och enligt domen ska han fortsätta vara inlåst, eftersom det kan finns risk för att han annars fortsätter att begå brott, eller att han smiter från sitt straff.

Att mordbrännaren identifierades så snabbt, bara två dagar efter branden, beror på att det fanns en övervakningsfilm som visade allt och att en polis med bra ansiktsminne snabbt kunde namnge honom.

Victoria Park som äger fastigheten har beräknat kostnaderna för branden till en halv miljon kronor och har tidigare uppgett att mordbrännaren är uppsagd från sitt hyreskontrakt.

– Det är klart att det här skapade en viss oro i huset men vi har sanerat snabbt och återställt trapphuset samt hållit grannarna informerade löpande. I övrigt vill jag inte kommentera fallet. Det är ett polisiärt ärende nu, har bostadsbolagets regionchef Andreas Lund tidigare sagt.

Fakta: Vad är mordbrand?

Mordbrand är en brottsrubricering som innebär att någon avsiktligt har tänt eld på något och att detta inneburit en fara för människors liv och hälsa, eller fören stor materiell förstörelse. Namnet till trots innebär inte den här rubriceringen att någon människa måste ha dött.

Fakta: Så skyddar du dig mot bränder

• Brandvarnare – en fungerande på varje våningsplan och i varje rum där någon sover. Glöm inte att kontrollera den re­gel­bun­det.
• En lättillgänglig brandsläckare – pulver är bäst och gärna sex kilo. Det fyller ett rum och kväver elden.
• Det bör finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
• I övrigt bör det vara in­di­vid­an­pas­sat: har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt. Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus. Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.

Källa: Räddningstjänsten Syd


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.