Annons

Brf vill bli av med hyresgäster – erbjöd spottstyver för att flytta

Östberga Hyresgäster i en bostadsrättsförening erbjuds 2 000 kronor per kvadratmeter om de flyttar. "Det är förjävligt. De kan sälja min lägenhet för 2 miljoner och var ska jag ta vägen med mina dryga 100 000", säger en hyresgäst.
Foto: Linda Dahlin
En lapp med ett erbjudande om ett flyttbidrag på 2 000 kronor per kvadratmeter har gått ut till hyresgäster i BRF Ätten 1 som ligger på Slättåkragränd i Östberga.

För snart en månad sedan fick hyresgästerna som bor i bostadsrättsföreningen Ätten 1 på Östbergahöjden ett erbjudande från styrelsen. På informationslappen står det kort att de hyresgäster som väljer att flytta erbjuds 2 000 kronor per kvadratmeter som ett slags flyttbidrag.

Hem & Hyra har pratat med en av hyresgästerna, som vill vara anonym.

Personen kommer inte att nappa på erbjudandet.

– Nä vad fan, de kommer att tjäna miljoner på min lägenhet. Ska jag då bara få runt 100 000-150 000 kronor för det utan att ha någonstans att flytta. Många av hyresgästerna är pensionärer och har inte råd att köpa.

Hem & Hyra har sökt flera personer i bostadsrättsföreningens styrelse. Men bostadsrättsföreningens ordförande vill inte svara på frågor när Hem & Hyra ringer.

När vi får tag i en ledamot i styrelsen visar det sig att han inte känner till att erbjudandet redan gått ut till hyresgästerna. Däremot berättar han att de har diskuterat flyttbidraget som en idé.

– Vi ligger på rätt många hyreslägenheter, 19 stycken av 96 lägenheter totalt. Vid ombildningen var det föreningen som köpte de lägenheterna och det är föreningen som ligger ute med pengarna för det. Det vore bra att få loss pengarna och därför kom vi på idén med flyttbidraget, säger han.

Brf Ätten 1 har 96 lägenheter på Slättåkragränd. 19 av dem är hyresrätter.

Vid ombildningen var det drygt 25 hyreslägenheter, och allt eftersom folk har flyttat eller gått bort, så har föreningen sålt dem.

– Vi har fortfarande många hyresrätter, och vill minska antalet. Många av de som bor som hyresgäster har inte råd att köpa lägenheterna till marknadspris och därför tänkte vi att flyttbidraget kunde var en hjälp, säger styrelsemedlemmen som Hem & Hyra pratat med.

Hyresgästföreningen Region Stockholm har fått kännedom om erbjudandet.

– Vi kan tyvärr inte påverka det, men det vi kan göra är att informera hyresgästerna om vilka rättigheter de har och att de inte behöver gå med på erbjudandet från styrelsen, säger Viktor Rasch, gruppchef på Hyresgästföreningens avdelning för boutveckling.

Hyresgästföreningen kommer att skicka ut ett informationsbrev till de som är medlemmar i huset om vilka rättigheter de har som hyresgäster.

Susann Wikström, chefsjurist Hyresgästföreningen Region Stockholm, säger att det inte finns något olagligt i erbjudandet om flyttbidrag.

– Men det är ju att vilseleda, och varför ska man gå med på en sådan lösning om man inte har ett annat boende i bakfickan. 200 000 för en lägenhet i Stockholm – det är ungefär vad man får ett badrum för, säger hon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.