Annons

Brist på skyddsrum väcker oro

Boxholm Bara 75 av Boxholms drygt 5 000 invånare får plats i de två skyddsrum som finns i kommunen. Hyresgästen Anette Rösarne är kritisk och menar att beredskapen är för dålig.

Skyddsrum ska användas av invånarna i händelse av krig eller annat allvarligt hot. Dessa är ofta belägna i källare i hyreshus men kan också finnas på andra platser. När Anette Rösarne i Boxholm insåg att hon inte har någon aning om var närmaste skyddsrum finns och inte kunde hitta någon information vände hon sig till kommunen. Eftersom hon är politiskt aktiv och representerar Liberalerna i kommunfullmäktige så valde hon att lämna in en interpellation där för att få ett skriftligt svar.

– Jag ville veta om det finns skyddsrum och i så fall var och vilket skick de är i, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Svaret från kommunen gjorde henne snarare mer orolig än trygg. De två skyddsrum som finns i Boxholm, på Parkgatan 13 och Centrumgatan 8, rymmer 75 personer.

– Det räcker ju inte på långa vägar, säger hon.

I stället hänvisas invånarna i Boxholm till Mjölby eller Tranås.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S) besvarade interpellationen. Hon bekräftar att frågan haft låg prioritet i kommunen men att det är på väg att ändras.

Annons

”Planering för höjd beredskap och totalförsvar är ett arbete som legat i träda i kommunerna under många år på grund av den prioritering och inriktning som pekats ut från nationellt håll. Detta arbete håller nu på att återupptas”, skriver Britt-Marie Johansson.

Anette Rösarne konstaterar att risken för att skyddsrummen behöver användas är liten, men anser att det inte spelar någon roll.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Varför ska det vara sämre för oss som bor här än i andra kommuner?

I de banorna resonerar även Göran Lindqvist, distriktsordförande för Civilförsvarsförbundet.

– Vem ska stå och säga att du får komma in men inte du? Den rollen skulle inte jag vilja ha i alla fall.

Hyresgästernas lokala fritidsråd bjöd nyligen in hyresgäster hos Boxholmshus till en temakväll om krisberedskap. Då informerade Civilförsvarsförbundet om vad man som hyresgäst bör tänka på och hur man bör förbereda sig.

Annons

– Det viktigaste är att förbereda sig för att det kan bli strömlöst, säger Bo Nehrman, ordförande för Civilförsvarsförbundet i Västra Östergötland.

Om det samtidigt är kallt ute så kan en lägenhet snabbt bli utkyld.

– Då ska man göra som barn gör, lägg en filt över ett bord och tälta. Det är lättare att hålla värmen på en liten yta, säger Bo Nehrman.

Andra tips är att införskaffa en gasolspis och att alltid ha några dunkar färskt vatten stående.

Fakta: Så här kan du förbereda dig

72 timmar. Så länge förväntas hyresgäster och andra invånare klara sig utan myndigheternas hjälp vid kris eller katastrof. Här är några tips:
• Det viktigt att du kan tillgodose de fem grundbehoven: mat, vatten, sömn, värme och information.
• En batteridriven radio är bra att ha vid längre strömavbrott.
• Rent vatten kan sparas i kärl i minst en vecka om det förvaras mörkt och svalt. Räkna med 2–3 liter per dag för en vuxen.
Källor: Civilförsvarsförbundet och MSB.

Fakta: Så många skyddsrum finns där du bor
KOMMUN SKYDDSRUM PLATSER TOTALT INVÅNARE (DEC -16)
Boxholm 2 75 5 373
Finspång 184 18 358 21 526
Kinda 8 496 9 874
Linköping 1 040 130 200 155 817
Mjölby 182 18 388 26 708
Motala 334 35 575 43 258
Norrköping 1 233 133 880 139 363
Söderköping 32 3 266 14 402
Vadstena 22 1 430 7 348
Valdemarsvik 11 636 7 809
Ydre 0 0 3 675
Åtvidaberg 85 7 837 11 617
Ödeshög 0 0 5 335

Källor: SCB/MSB

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.