HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Budget 2020: Hyresgäster kan få mer inflytande vid renovering

Stockholm I dag presenterade den grönblå majoriteten i Stockholms stad budgeten för nästa år. Hem & Hyra listar några av satsningarna som rör bostäder. Bland annat föreslås att hyresgäster i allmännyttan ska få större möjlighet att påverka graden av standardhöjning i samband med upprustning.
Foto: Hyresgästföreningen/Stockholms stad
Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.

I dag presenterade majoritetspartierna i Stockholms stad sitt budgetförslag för 2020. I budgetförslaget står det bland annat att de kommunala bostadsbolagen ska stärka hyresgästernas möjlighet att ”påverka grad av standardhöjning i samband med upprustning”.

Ett förslag som välkomnas av Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm.

– Det låter som att de har kopierat begreppet från oss. Vi vill att hyresgäster ska kunna ha inflytande i upprustningsnivån. Vill man lyxa till det så kan man välja en högre nivå, och vill man hålla nere hyran kan man välja en lägre nivå. Det kan bli fruktansvärt höga hyror efter renovering. Allmännyttiga bolag ska inte vara vinstdrivande så jag hoppas att förslaget betyder något, säger Simon Safari.

Enligt majoritetens budgetförslag är målet att bygga 70 000 bostäder till år 2025.

Andra satsningar som rör bostäder och fastigheter i budgetförslaget:

  • De allmännyttiga bostadsbolagen ska bygga hyresbostäder med hyror som även unga, studenter och andra grupper med svag ställning på bostadsmarknaden har råd med.
  • Samverka med socialnämnden kring vräkningsförebyggande åtgärder och arbeta för att minimera avhysningar.
  • Motverka oriktiga hyresförhållanden på bostadsmarknaden.
  • Utveckla formerna för så kallade kompiskontrakt.
  • I samband med andra aktörer intensifiera arbetet mot oriktiga hyresförhållanden, olovlig andrahandsuthyrning och bostadsrelaterade bedrägerier.
  • Öka andelen bostäder i Stockholmshusprojekt och sänka byggnadskostnaderna för dessa för att få ned hyresnivåerna.
  • Verka för en ökad nybyggnation av flerbostadshus i trä.
  • Öka antalet inlämnade lägenheter från privata fastighetsägare/förvaltare till bostadskön.

Här kan du läsa hela budgetförslaget från finansborgarrådet. Budgeten debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 20-21 november.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.