HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bullingen Åke bygger lägenheter i Östad

Tanum Det kommunala bostadsbolaget tror inte på Bullaren. Men det gör bullingen Åke Johansson. När Tanumsbostäder river, då bygger Åke. Fyra lägenheter står inflyttningsklara i dagarna och fler ska det bli.
Foto: Kajsa Wedberg
Åke Johansson tröttnade på att Tanumsbostäder inte satsade på lägenheter i Östad, så han tog beslutet att själv bygga och bli hyresvärd. En långsiktig satsning på hembygden

När Hem & Hyra hälsar på i Östad i Bullaren pågår arbetet för fullt att färdigställa de två husen med totalt fyra lägenheterna som ska vara inflyttningsklara nu till första maj. Ytterligare två hus är planerade och minst ett till, om det finns intresserade hyresgäster.

– Min plan är att två hus till ska vara klara vid årsskiftet. Men vi stressar inte fram något.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

 

Han andas framtidstro, företagaren Åke Johansson. Han har aldrig tidigare varit i bostadsbranschen, utan tillverkat skogsmaskiner. Men han är engagerad i sin hembygd och han tror att lägenheterna ska få igång inflyttningen.

Kerstin Davidsson ska flytta in i det första huset som står klart. Hon blev änka i somras och för att kunna bo kvar i bygden var detta en bra lösning. Hennes dotter tar över familjegården och Kerstin flyttar till lägenheten i Östad. Hon prisar Åkes satsning:

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

– Annars hade jag fått flytta till Strömstad, säger hon. Det här är mycket bättre. Tanumsbostäder har ju ingen lägenhet till mig här, de bygger bara vid kusten.

 

De nybyggda husen ligger i Östad i Bullarebygden, i en vacker skogsmiljö med naturen in på knuten. Det är en livaktig bygd med stor sammanhållning. Åke deltar i snickeriarbetet på husen som byggs, vid sidan av de lokala snickarna han har anlitat, Magnus Andersson och Mikael Eliasson. Snickarna tycker det är kul att se Åkes engagemang för såväl bygget som bygden, vilket är ovanligt för en byggherre.

Annons
Läs också"Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klorMontage

Men för Åke är engagemanget naturligt och helt självklart.

– Bullaren har framtiden för sig. Här är nära till allt; kusten, Göteborg och Oslo. Och vi har fantastisk natur och sammanhållning här.

 

Åke säger att de yngre familjerna inte har råd att köpa hus vid kusten, bara någon mil bort. Genom att bygga hyreslägenheter hoppas han att unga, inflyttande familjer ska kunna köpa de hus som då blir till salu när bygdens folk flyttar till lägenheterna. en flyttkarusell som kan gynna hela bygden och rädda kvar den service som finns. Det har redan visat sig vara rätt tänkt, då yngre familjer tagit över efter dem som anmält intresse till de nybyggda lägenheterna.

Tanumsbostäders vd, Björn Berntsson, säger att han är glad över den privata satsningen som Åke Johansson gör.

– trycker för oss är som störst i tätorten, Tanumshede, säger han. Styrelsen har fattat beslut om att det är där det ska byggas just nu.

Han säger att det inte är motiverat för tillfället att det kommunala bostadsbolaget satsar på nybyggnation i Bullarebygden.

Annons

– Det kan naturligtvis ändra sig om några år, men i det här läget har det visat sig att det är just i tätorterna intresset finns.

Bolaget bygger nu lägenheter i Tanumshede och även en del i Grebbestad.

Men Björn Berntsson tycker inte att bolaget enbart satsar på kustnära boende och glömmer landsorten i östra kommundelarna.

– Absolut inte. Men vi måste bygga där efterfrågan är som störst.

Han menar också att det är positivt med privata initiativ och att det inte bara är allmännyttan som ska ha hyreslägenheter.

 

Läs också Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.