HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggebos hyror klara för 2020

Kalmar Hyresgästerna hos Byggebo i Oskarshamn får en hyreshöjning på 0,99 procent nästa år. Det stod klart när det kommunala bostadsbolaget och Hyresgästföreningen nyligen nådde en överenskommelse. 

Hyresförhandlingarna för 2020 års hyror har inletts och nu har den första överenskommelsen slutits. Det är Byggebo med 2 306 lägenheter vars hyror höjs med 0,99 procent. För en tvårumslägenhet med en hyra på 4 700 kronor innebär det en ökning med 44 kronor per månad.

– Vi är nöjda. Höjningen innebär att vi kan upprätthålla en konkurrenskraftiga hyra samtidigt som våra hyresgäster kan känna sig trygga i att vi tar vårt ansvar som värd, säger Benoni Ingelsjö, vd på Byggebo.

Läs ocksåKalmarhem höjer hyran med 1,8 procent

Erik Elmgren menar att denna första överenskommelse borgar för fortsatta lyckade överenskommelser med andra bostadsbolag.

– Förhandlingarna inletts och det är positivt att vi redan nått ett avtal på en nivå som är förhållandevis rimlig. Även om 0,99 procent kan låta lite så innebär det höjda utgifter på flera hundralappar per år, beroende på hur stort du bor. Långt ifrån alla har motsvarande inkomstökning men alla förtjänar att kunna bo kvar i sina hem, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta har gått ut med generella riktlinjer där de anser att den allmänna hyresnivån bör stiga med 2,5 till 3 procent. Hyresgästföreningen anser att det är en alldeles för hög justering för 2020.

Läs ocksåVätterhem satsar mångmiljardbelopp på ökad trygghet

–Är det en rimlig hållning att, när alla andra kostnader går ner, så ska boendekostnaderna för hyresgäster gå åt motsatt håll? Självklart inte. Hyresrätten är redan idag den dyraste boendeformen. Sex av tio hushåll består av ensamstående personer, med eller utan barn, som ska klara av en eventuell hyreshöjning på bara en inkomst, säger Erik Elmgren i ett pressmeddelande.

 

Läs också Monica i Dingle får inget stöd av hyresnämnden Höjning på 4,56 prutades till 1,2 procent i Tibro 24-åring dömd för brand i hyreshus i Leksand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.