Annons

Bygger nytt för studenter – men avvecklar samtidigt

Borås 160 nybyggda studentlägenheter tros lätta på trycket för bostadssökande Boråsstudenter. Men samtidigt läggs 70 studentbostäder i malpåse – och det kan bli fler.
Arkitekternas bild av Simonsland, som just nu växer fram i Borås.

Simonsland är ett nybyggt kvarter i Borås som ska rymma olika verksamheter inom mode, design och textil, bland annat Textilhögskolans verksamheter. Här ska också högskolestudenter kunna få boende: allmännyttiga AB Bostäder i Borås bygger just nu sammanlagt 160 nya studentbostäder fördelat på tre hus.

Redan nu är samtliga 160 lägenheter möjliga att söka. De som får kontrakt på någon av de 94 ettorna i hus nummer ett kan flytta in redan i augusti när höstterminen börjar. I hus nummer två och tre finns större lägenheter som blir klara för inflyttning först i januari nästa år.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Sonja Carlsson som är avdelningschef och ansvarig för Bostad Borås ser de nybyggda studentbostäderna som ett välkommet tillskott, inte minst eftersom terminsstarterna stundtals varit kaotiska för de många nya studenter som haft svårt att hitta boende.

– Vi hoppas mycket på det här. Förhoppningsvis kommer Simonsland göra att trycket lättar, säger hon.

Annons

Men medan det i ena änden tillkommer studentbostäder, försvinner det i den andra. Redan inför höstterminen har AB Bostäder valt att lägga omkring 70 korridorsrum på Tunnlandsgatan 13 på Hässleholmen i malpåse, vilket innebär att de behålls i beståndet men inte kommer att hyras ut eller användas. Samma sak kan ske med ungefär lika många lägenheter till som finns på grannadressen Tunnlandsgatan 15.

Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

– Korridorsboende utanför centrum är inte så efterfrågat av studenterna. De vill helst inte bo så, konstaterar Bengt Engberg som är affärsutvecklingschef hos AB Bostäder.

Dessutom finns diskussioner om att göra om drygt 120 studentbostäder på Distansgatan på Hässleholmen till vanliga små lägenheter. Där finns dock inget beslut fattat – det beror på om söktrycket kommer att minska eller öka under kommande terminer.

Annons

Därmed kan på sikt upp till 260 studentbostäder på Hässleholmen försvinna. Bengt Engberg påpekar dock att man producerat ett par hundra studentlägenheter på senare år. Dessutom har man börjat titta på möjligheten att bygga ytterligare 60 studentlägenheter i kvarteret Spinnaren på Norrby.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Vi vill bygga attraktiva boenden för studenter nära centrum och högskolan, det stärker både vårt bestånd och högskolan som ju har ambitionen att bli ett universitetssäte. Så att vi avvecklar det som är mindre attraktivt är naturligt, säger Bengt Engberg.

Läs också Avslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.