HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dålig luft gjorde Ingrid sjuk

Ragunda Bara en tredjedel av Ragunda Hyreshus lägenheter har besiktats enligt lagen om regelbunden ventilationskontroll. Ingrids luftkvalitet hade inte kontrollerats på tio år. Se filmen!
Foto: Åsa Eriksson
Ångrar inte flytten. 48 bostäder på Skalgränd och Orrvägen har samma gamla FTX-fläktsystem som Ingrid hade. Sju har bytts ut. Systemet ska testas innan resten åtgärdas – om kommunen har råd.

Dålig luft i bostaden kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Därför krävs regelbundna kontroller. Men det har inte Ragunda Hyreshus gjort.

En OVK, alltså en lagstadgad ventilationskontroll utförd av certifierad besiktningspersonal, ska göras i alla skolor, vårdlokaler och flerbostadshus med tre eller sex års mellanrum, beroende på ventilationssystem. Undantaget en- och tvåbostadshus med FX eller FTX-ventilation.

Läs ocksåTre år efter obligatoriska ventilationskontrollen är problemen inte åtgärdade

Enligt det underlag Hem & Hyra tagit del av är bara 72 av 215 lägenheter i Ragunda hyreshus bestånd ventilationsbesiktade.

Många av dem som inte kontrollerats skulle ha besiktats för 7-8 år sedan.

– Arbetet gick i stå och blev liggande på grund av omorganisationer och att vi blev färre personal, säger bostadsbolagets förvaltare Peter Höög.

Läs ocksåDe längtar efter ny ventilation – har inte fungerat sedan 2015

Han är väl medveten om att besiktningarna släpar efter och att många fläktsystem är så dåliga att de bör bytas ut.

– Arbetet har påbörjats, men det kostar mycket pengar och vi gör vad vi kan med de medel vi har. Men det är ju klart att vi vill att hyresgästerna ska må bra i våra hus, säger han.

Men det gjorde inte Ingrid Degerstedt, 78.

Läs ocksåIngvar, 83, saknar frisk luft i bostaden

Efter ett år i sin lägenhet på Skalgränd var hon tvungen att använda astmaspray flera gånger dagligen för att kunna andas.

– Jag kände att luften som blåste in inte var frisk, berättar hon vid köksbordet i sin nya lägenhet i Långsele dit hon till slut flyttade.

För efter ytterligare ett år i bostaden i Ragunda hjälpte inte medicinerna längre. När hon åkte in akut på sjukhuset och inte kunde andas normalt förrän efter en timmes behandling insåg hon att hon var tvungen att byta bostad för att bli frisk.

– Ragunda hyreshus gav mig möjlighet att sova i en övernattningslägenhet en bit bort, men så kunde jag ju inte ha det och jag fick inte flytta in där eftersom den användes av byggjobbare och så ibland, säger Ingrid.

Förvaltare Peter Höög menar på att ventilationssystemet i Ingrids och intilliggande hus är komplext och att hyresgästerna själva ofta orsakar stopp i ventilationen.

– När de tycker att det blåser för mycket täpper de till ventilationshålet, säger han.

Men i Ingrids fall var det inte det som var problemet.

För efter att Ingrid påtalat problemen för Ragunda Hyreshus i två år, tröttnat och flyttat, rensades ventilationskanalerna, som visade sig vara helt igensatta. Vilket skulle ha upptäckts om man följt reglerna för OVK och besiktat vart tredje år. Ingrids lägenhet hade inte kontrollerats på – tio år.

Med hjälp av Hyresgästföreningen fick hon 10 000 kronor i ersättning. För att kommunen ville slippa rättslig prövning. Inte för att de ansåg sig vara ansvariga.

Advokat och kommunens företrädare Erik Boberg skriver i ett mail:

”Kommunen anser i o f s inte att de agerat oaktsamt eller annars i strid med sina skyldigheter enligt hyreslagen eller på något annat sätt orsakat Degerstedts astma.”… ”För att undvika en, enligt kommunens mening, onödig rättslig prövning kan dock kommunen acceptera att utge ett belopp om 10 000 ex gratia till Degerstedt under förutsättning att det är fråga om en slutreglering av samtliga mellanhavanden mellan kommunen och Degerstedt i egenskap av hyresgäst.” 

Idag, ett år efter flytten, mår Ingrid mycket bättre.

– Nu behöver jag ingen astmaspray längre. Jag trivs här, men det var väldigt tråkigt att behöva flytta. Jag hade fått så många nya vänner i Hammarstrand och det är svårt att skaffa sig nya i min ålder.

Bor du i Ragunda hyreshus? Se om ditt hus är med i listan över ventilationskontroller.

Läs även: Boverkets reaktioner på Ragunda hyreshus bristande ventilationskontroll.

Och se filmen om Ingrid: https://www.youtube.com/watch?v=iBFbr5rC474

Fakta: Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

Det är fastighetsägarens skyldighet enligt lag att låta behörig besiktningsman utföra OVK med tre eller sex års mellanrum, beroende på ventilationssystem. Intyg ska sedan sättas upp i entrén. Kommunens bygg- och miljönämnd är tillsynsmyndighet och kontrolleras i sin tur av länsstyrelsen.

Läs också Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga” 95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.