HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Därför är det svårt att stoppa värstingvärdarna

Nyheter Trots att det finns gott om ­värdar som missköter både sina hus och hyresgäster är antalet tvångs­förvaltningar försvinnande få. Att myndigheter belägger hus med uthyrningsförbud är också ovanligt.
Foto: Montage Rikard Ljungqvist
Svårjobbat. Att driva processer gentemot landets värsta hyresvärdar är svårt och tidskrävande. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, har lagt ner hundratals timmar på att få Ballo Zachrissons hus tvångsförvaltat.

En missnöjd hyresgäst har två vägar att gå om inte värden åtgärdar bristerna. ­Antingen via hyresnämnden för att få till ett åtgärdsföreläggande eller med Hyresgästföreningens hjälp ansöka om tvångsförvaltning. Alternativ två är att kontakta den myndighet som har tillsynsansvaret. Exempelvis kommunens miljökontor om det rör sig om mögel som kan vara hälsofarligt, eller räddningstjänsten om det handlar om ­brister i brandskydd.

I ärenden i hyresnämnden företräds hyresgästen ofta av Hyresgästföreningen. Särskilt om det handlar om att ­driva igenom en tvångsförvaltning, vilket innebär att värden får lämna ifrån sig nycklarna till sitt hus och inte ha hand om vare sig ekonomisk eller teknisk förvaltning. Det är en stark inskränkning i äganderätten och landets hyresnämnder har enbart bifallit 12 ansökningar om tvångsförvaltning från den första januari 2016, visar statistik som Hem & Hyra tagit fram.

Läs ocksåHem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

Den färskaste tvångsförvaltningen gäller Förebyggare N & B Fastighets AB och dess ägare Ballo Zachrisson, som placerar sig på andra plats på Hem och Hyras lista över landets värsta värdar. Ett ärende som drivits av Bengt Öhman, mångårig jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm. Han har lagt ner hundratals timmar och det har tagit nästan två år från att ansökan om tvångsförvaltning lämnades in, till att beslutet kom.

– Hyresgäster är i en beroendeställning till värden. Det är tufft att bo hos en värd man samtidigt vittnar emot. Hyresgästerna ska orka med det under den långa tid rättsprocessen pågår, säger Bengt Öhman.

Han vill att handläggningstiderna i hyresnämnd och hovrätt kortas, men framförallt att myndigheterna utökar sin kontroll av förvaltning av bostäder. Exempelvis vad det gäller miljö och hälsa, byggnad samt brandskydd.

Läs ocksåFolkets hus till salu kan bli bostäderFolkets hus i Helsingborg.

– Tillsynsansvaret fungerar inte i många fall.

I Ludvika, där Värsta värdens topplacerade Blötbergets fastigheter/Hilldex har en stor del av sina fastigheter, har kommunen drivit ett offensivt arbete med att komma tillrätta med bristerna i förvaltningen.

Bygg- och miljökontoret har lagt ner minst 340 timmar mellan 2018 och 2020 på husen som Tino Bessou ansvarar för.
Nyligen fick kommunen igenom ett beslut att ett vite på sammanlagt 225 000 kronor ska dömas ut för att det saknas godkänd ventilationskontroll. Och räddningstjänsten har utfärdat uthyrningsförbud för två av husen.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Men problemen kvarstår och värden visar inga tecken på att vilja renovera eller sälja. Charlotte Olsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, drar en djup suck innan hon svarar på vad hon tycker om situationen.

– Det är synd om dem som bor där. Det är många problem och vi kommer inte alltid framåt.

Fakta: 12 tvångsförvaltningar de senaste fem åren

Det finns åtta hyresnämnder i landet. Sammanlagt 12 tvångsförvaltningar har de utfärdat de senaste fem åren.

 

Hyresnämnd Tvångsförvaltningar
Jönköping 5
Stockholm 2
Sundsvall 2
Linköping 1
Malmö 1
Västerås 1
Göteborg 0
Umeå 0
Läs också Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022 Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.