HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Därför kan du hitta dallerspindlar i din lägenhet

Kalmar Ett varmare klimat och förändrade köpvanor gör att allt fler spindelarter sprider sig till Sverige. Enligt biologen Pav Johnsson är spindlarna nyttodjur som vi bör betrakta som "ofarliga sambos".
Biologen Pav Johnsson på jakt efter Kalmars olika spindelarter
Foto: Tindra Englund
Biologen Pav Johnsson letar ofta efter ovanliga och nya arter.

Biologen Pav Johnsson har alltid haft ett stort naturintresse och till vår intervju på kafeét har han tagit med sig flera små plastburkar. De innehållerr tre sorters spindlar och en långsprötad silverfisk.

– Jag bor i en hyresrätt i Kalmar och alla de här hittade jag i vår källare.

Läs ocksåArankas fönster täcktes av spindlar: ”Totalpanik”Aranka Reineman städar sitt fönster i Kalmar

Spindlar bits endast i nödsituationer

Han rör sig vant när han lyfter upp en spindel. Trots att Pav arbetat i många år med småkryp och lyft upp hundratals spindlar, har han aldrig blivit biten.

– De bits endast i nödsituationer, helst vill de fly eller gömma sig när de blir rädda. ­Spindlar skadar i ­vanliga fall ­varken människor ­eller saker. I stället fungerar de ­snarare som nyttodjur än skadedjur, eftersom de äter upp andra skadegörare.

En Dallerspindel på väg att krypa ut ur en burk.
Dallerspindeln är egentligen en subtropisk art som inte trivs utomhus.

Dallerspindeln blir allt vanligare

Han delar upp spindlarna i två grupper, de som han kallar för inomhusspindlar och de som lever utomhus. Bland innomhusspindlarna i Kalmar län nämner han särskilt tre ­arter; mindre husspindel, större husspindel, och större dallerspindel. Den senare är en ­relativt stor nykomling i skaran. Den hör egentligen hemma i ett subtropiskt klimat och har etablerat sig i Sverige först under 2000-talet.

– Under de senaste åtta åren har den blivit vanlig här hos oss och jag tror att det delvis beror på att vi fått ett varmare klimat. Men även att vi både reser mer och köper fler saker från andra länder. Tänk bara på alla paket som levereras dagligen, säger Pav Johnsson.

större sporrspindel och getingspindel
Större sporrspindel och getingspindel.

Två andra nykomlingar som fått stor uppmärksamhet är den så kallade getingspindeln och större sporrspindel, vilken även har kallats för ”Europas farligaste spindel”.

– Men den är nattaktiv och håller främst till i träsk på Öland, Gotland och längs kusterna i Kalmar län. Det innebär att det är osannolikt att du möter den om du inte söker upp den, säger Pav Johnsson.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.
Läs också Lenas och Susannes grönskande oaser blev till sten – Uppsalahem vill ha enhetliga uteplatser Arianit oroade sig för skadedjur - tvingades betala för tom lägenhet Skadedjuren som kostar hyreskontraktet – kan sprida sig till grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.