Annons

David och Madelene fick lägenhet som inte finns

Karlstad Bristen på bostäder gör att allt fler bor i källarlokaler som egentligen inte är godkända att bo i. David och Madelene hyrde vad de trodde var en vanlig lägenhet av Wermlands Invest, men förstod efter hand att de bor i en lokal, något som medför flera risker. Som att vräkas på stående fot. Nu vill de varna andra.
David och Madelene hyrde en lägenhet som visade sig vara en lokal.

Det ser ut som vilken lägenhet som helst. Kök, badrum, sovrum, hall. Visserligen i källarplan och med små fönster. Men inget anmärkningsvärt. David och Madelene har i två år hyrt vad de trodde var en vanlig godkänd lägenhet av hyresvärden Wermlands Invest. De övertog kontraktet från ett annat par efter att under den första tiden ha haft ett av hyresvärden godkänt andrahandskontrakt.

På kontraktet står det lokal, men att en seriös hyresvärd skulle hyra ut lokal som inte är godkänd att bo i, hade vare sig David eller Madelene en tanke på. Sakta men säkert har det dock börjat gå upp för Madelene och David att det inte är en bostad de hyr utan en lokal – och vad det faktiskt innebär för skillnad.

Både Madelene och David har försökt rannsaka sig själva om det här var något de borde ha förstått eftersom det står lokal på kontraktet. Det var dock inte förrän Hyresgästföreningen förklarade skillnaden, som de förstod. Innan litade de på hyresvärden.

– Det är ju livsfarligt att bo så här. Jag undrar vad värden kommer att vidta för åtgärder för att det här inte ska drabba någon i framtiden. Man vill att hyresvärdar ska ha koll på lagarna och inte utnyttjar bostadslösa och utsätter oss för fara, säger David.

För att bosätta sig i en lokal, medför flera risker. Eftersom lokaler inte klassas som bostad, kan man inte kan ha någon hemförsäkring vilket kan bli dyrt. Och börjar det brinna i fastigheten, kan räddningstjänsten missa att söka efter människor som bor i lokalutrymmen  eftersom de inte finns med i lägenhetsregistret.

– Det där gör mig väldigt orolig. Och arg. Hur kan de låta folk bo så här? Tänk om något händer!, säger Madeleine.

Dessutom kan den som bor i en lokal, bli vräkt på stående fot. Besittningsskyddet som gäller för bostäder, gäller nämligen inte för lokaler.

David och Madelene har tagit hjälp av Hyresgästföreningen som tillsammans med hyresvärden gjort en tillsyn av lokalen.

– Hyresvärden försökte få det att låta som att de inte visste att vi bodde här, utan att de trott att vi hade något slags företag. Men det har de varit medvetna om hela tiden. Det bodde ju folk här före oss och vi fick ett godkänt andrahandskontrakt först, säger David.

Anna Nykvist på Hyresgästföreningen i Karlstad säger att hyran dessutom ligger i linje med en vanlig bostad och att höjningarna följt dem för lägenheter och inte för lokaler.

Men att Madelene och David under två år utsatt sig för fara genom att bo i en lokal som de trott varit en godkänd lägenhet, är inget som Wermlands Invests vd Josefin Knarrström Bergh känner till.

– Det låter jättemärkligt. Vad jag vet hyr vi ut lokaler på lokalkontrakt och bostäder på bostadskontrakt, säger hon.

Hon kan inte förklara varför det kommer sig att hyresnivån är den samma som för lägenheter när lokalhyror vanligtvis är mycket högre.
Och hon vet inte hur det kommer sig att paret får hjälp av bovärden i sitt hem, precis som vilka hyresgäster som helst. Och hon säger att så vitt hon känner till, har det inte bott någon i lokalen tidigare – trots att Madelene och David först blev godkända som andrahandshyresgäster efter paret som bodde där innan.

Men. Hon säger också att de ska hjälpa paret att hitta en ny bostad när Hem & Hyra först ringer upp.

– Vi är måna om våra hyresgäster och brukar ha inställningen att vi ska försöka hjälpa oavsett om man är en bostads- eller lokalhyresgäst.

Är det något du skulle vilja säga till dem?
– Ja, att de inte ska känna sig oroliga utan vi måste försöka lösa det här. Sen får vi ta med oss från det här och se över våra rutiner. Det hade varit förfärligt om något hade hänt dem när de bott så där, säger hon och lovar att de ska kontaktas redan nästa vecka.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.