Annons

De betalar mest – och minst

Nyheter Hyresgästerna i Malmös trendområde betalar mest i Sverige. Tio mil bort finns landets billigaste värd.

Tre våningar upp i ett hus på en av Malmös mest eftertraktade adresser bor utbytesstudenten Oktawia Wolanin och hennes sambo Gustav Nilsson.

Havet omsluter bostadsområdet i tre av fyra väderstreck och några hundra meter bort greppar prestigebygget Turning torso efter himlavalvet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men utsikten kostar. Hyresvärden Byggvesta i Malmö har Sveriges högsta hyror, med en snittkostnad på 1 668 kronor per kvadratmeter och år.

För sin etta betalar Oktawia Wolanin och Gustav Nilsson 8 500 kronor i månaden – exklusive vatten, värme och el.

– Vi visste att det skulle bli dyrt att bo här, eftersom huset bara är några år gammalt. Men vi känner oss lyckosamma, hade vi inte fått den här skulle vi ha behövt stå länge i bostadskö.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Jämfört med andra flerfamiljshus i området ligger deras hyra på en klart acceptabel nivå, resonerar Oktawia Wolanin. Att värden är lyhörd och effektiv betyder också mycket.

– Jag är väldigt nöjd. Det här är ett jättefint ställe att bo på. Deras underhåll är oklanderligt och man har löpande kommunikation med vaktmästaren.

Annons

Hyresvärdens miljöpolicy med individuell debitering av energiförbrukning och utökad källsortering ger ett visst avtryck i hyran – men gör det lättare att bo med rent samvete.

Läs ocksåSå blir din hyra i Kalmar län 2024Hyresområde i Emmaboda.

– Vi gillar att man integrerat miljötänket. Och vi är superglada över bilpoolen – den gör att vi inte behövt köpa någon egen.

Enligt Rolf Eriksson, vd på Byggvesta, finns det en enkel förklaring till att man placerat sig i topp i hyresrankningen för i år.

Företaget äger endast tre hyreshus i Skåneregionen och samtliga ligger i den exklusiva stadsdelen Västra hamnen. Det äldsta av husen är därtill blott sex år gammalt.

I andra änden av Hem & Hyras lista hittar vi Sandra Bendrik.

Hon bor hos landets billigaste hyresvärd, stiftelsen Bjärnumhus. Drömmen om att bli musikalartist tog henne till den lilla tätorten utanför Hässleholm. Tillsammans med kompisen Charlotte Mannerstråle delar hon en trea.

– Den är jättebra och hyran är okej även för oss som studerar. Jag kommer från Göteborg och där är hyrorna betydligt högre, säger Sandra Bendrik.
Några planer på att stanna i Bjärnum har hon dock inte. När skolan är slut i maj är det dags flytta. Hon ska plugga vidare men vet ännu inte vart.

Annons

Hade Sandra valt att börja utbildningen några år senare hade hon troligen inte hyrt av Bjärnumhus. Stiftelsen har nämligen begärt att snarast möjligt få upplösas och planerar att sälja samtliga 123 lägenheter till allmännyttan på orten.

Orsaken är att man som en liten stiftelse inte har haft råd att renovera i önskvärd takt, berättar Conny Bengtsson, verkställande ledamot.
Skälet till de låga hyrorna är alltså delvis eftersatt underhåll.

– För att renovera måste vi följa lagen om offentlig upphandling, vilket är svårt när vi inte kan anställa personal. Det blir helt enkelt för dyrt.

Totalt skulle Bjärnumhus bestånd behöva renoveras för cirka 14 miljoner kronor under de kommande tio åren. Hyreshöjningar är därmed att vänta.

– Såklart har det här beslutet lett till viss besvikelse hos hyresgästerna. Men förhoppningsvis kommer nästa värd att bli lika uppskattad som vi, säger Conny Bengtsson.

Läs också Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.