Annons

”De där hundralapparna kan vara väldigt mycket för vissa”

Borås AB Bostäder i Borås höjer hyrorna med drygt 1,6 procent, den näst högsta höjningen hittills i länet. Hyresgästen Therese tycker att det var ett väntat besked.
Therese Karlsson, här med sonen Leo, hoppades slippa hyreshöjningar. Hon tycker ändå att beskedet om höjda hyror var väntat.

Inför årets förhandlingar berättade hyresgästen Therese Karlsson i Hem & Hyra om hur hoppades att hennes värd AB Bostäder skulle låta bli att höja hyran. Hon är ändå inte förvånad över att hennes hyra nu höjs.

– Jag hade förväntat mig det. Jag har en fast inkomst och klarar den höjningen men många vet ju inte vad de har att leva på. De där hundralapparna kan vara väldigt mycket för vissa, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För Therese blir höjningen 2,75 procent, eller knappt 150 kronor i månaden. Olika områden får dock olika höjningar: som mest fem procent, som minst noll. Genomsnittet landar på 1,63 procent, vilket är näst högst hittills i länet.

Sven Liljegren, vd hos AB Bostäder, är förhållandevis nöjd med uppgörelsen.

– Man får aldrig precis som man vill, jag tror ändå att det här blir hyfsat bra, säger han.

Annons
Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

Trots att mellan två och tre miljoner kronor försvinner från budgeten för underhåll, hoppas han ändå att bolaget ska kunna genomföra de flesta av de åtgärder som planerats.

– Vi får se om vi kan hämta in det på annat håll under 2013. Vi kan hoppas slippa kyla och snö, som är kostsamt för oss, och så kan ränteutvecklingen kanske bli något bättre än vi räknat med, säger han.

Framförallt är Sven Liljegren nöjd med att ha kommit överens med Hyresgästföreningen på lokal nivå.

Läs ocksåAvslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen"Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.

Under de senaste åren har förhandlingarna flera gånger strandat och fått avgöras med hjälp av medlare på central nivå. I år har parterna däremot lyckats nå en överenskommelse i så pass god tid att hyran kan höjas vid årsskiftet.

Annons

– Jag är glad att vi lyckats få det här avgjort i Borås så att hyresgästerna slipper retroaktiva höjningar, säger Sven Liljegren.

Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson säger att årets förhandlingar varit tuffa.

– Men till sist kunde vi enas på en nivå som tillåter bolaget att faktiskt öka fastighetsunderhållet jämfört med förra året trots relativt begränsade hyreshöjningar.  AB Bostäder hade lagt en högre budget men vi var tvungna att väga intresset av ytterligare underhåll mot behovet av rimliga hyreshöjningar, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.