Annons

Ex-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområden

Borås Med hjälp av tidigare missbrukare vill det kommunala bostadsbolaget avromantisera bilden av droger och skapa en bättre förståelse för de som fastnat i missbruk, allt för att öka tryggheten i hemmet.
Genc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.
Genc Avdiu vid det allmännytta bostadsbolaget och Malin Widerlöv från Kris samarbetar för att öka kunskapen om missbruk i kommunens bostadsområden.

Det allmännyttiga Bostäder i Borås har bestämt sig för att samarbeta med tidigare kriminella och drogmissbrukare för att öka tryggheten för hyresgästerna.

Likt många andra svenska städer har även Borås problem med droger och medföljande kriminalitet. Två av landets 17 särskilt utsatta områden finns i Borås, Norrby och Hässleholmen/Hulta enligt polismyndighetens rapport från november ifjol.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi ska sprida kunskap om hur missbruk kan upptäckas och förhindras. Det handlar om att nå ungdomar som romantiserar droger. Förutom personligt lidande så skapar också drogerna en otrygghet för våra hyresgäster, säger Genc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås.

”Vi måste vara rädda om ungdomar, inte för ungdomar”

Samarbetet sker mellan Bostadsbolaget i Borås, Kris, kriminellas revansch i samhället, och Socialkraft, en förening som består av tidigare missbrukare och kriminella. Redan i slutet av januari så drog arbetet igång med en föreläsning om droganvändningens risker och hur de ska förebyggas.

– Jag önskar att drogmissbruket avdramatiseras, vi måste förstå att vi ska vara rädda om våra ungdomar, inte för våra ungdomar. Vi vet att det finns problem med försäljning och missbruk av droger i trapphus och på gårdarna, men det gäller att kunna ha ett samtal med de som missbrukar. Men vi måste också avromantisera drogerna och missbruket, det har glorifierats väldigt mycket bland vissa ungdomskretsar, och det är verkligen helt fel, säger Malin Widerlöv från Kris.

Annons
Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"
Brokig bakgrund

Hon är i dag i femtioårsåldern och har varit helnykterist i 17 år. Innan dess har hon haft en missbruksbakgrund, varit hemlös och sprutnarkoman. Barndomen var stökig med våld och övergrepp hemifrån. Hon blev gravid redan som 16-åring och hamnade på slutenvården 2001.

– Jag är född klient. Men, jag var ren från att jag var 16 år fram till 2001 och levde ett normalt liv. Sen raserades allt, jag blev uteliggare och mina gamla kollegor fick hjälpa mig. Vid den tidpunkten försökte jag ta hand om mina barn genom att inte vara med dom, det var det bästa jag kunde göra för deras skull. Men för 21 år sedan blev jag fri från narkotikan och har varit helnykterist i 16-17 år nu, säger hon och fortsätter.

– Det är ingenting som man pratar om speciellt ofta, men många vill förstå, och många vill veta mer. Narkotika påverkar alla. Alla är väl rädda att det ska drabba någon som de känner, säger hon.

Läs ocksåAvslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen"Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.
Vill utveckla folks hem

Valet att just samarbeta med tidigare missbrukare var självklart menar Genc Avdiu vid Bostäder i Borås.

Annons

– Det handlar om att komma så nära vi bara kan i frågan. Desto närmare vi kan komma, desto verkligare blir det. Visst att vi måste ta tillvara på all den expertis som finns från polis, läkare och allt vad det nu kan vara, men att även få perspektivet från de som själva varit i ett missbruk, det tar oss riktigt nära, säger han.

Exakt hur samarbetet ska se ut framöver är fortfarande inte helt satt i sten. Det kan röra sig om exempelvis föreläsningar för vårdnadshavare, på skolor eller i andra miljöer.

– Vi hoppas och tror att Kris får en språngbräda genom Borås Bostäder. Vi vill utveckla allas hemmiljöer, allt från stora områden till innanför folks dörrar, säger Genc Avdiu.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.