Annons

De sover på golvet i tv-rummet

Nyheter Den ständiga trängseln och oron har gått ut över lillasyster Mayrenas studier. Familjen Alotchman börjar ångra att de valde att flytta till Södertälje.

I en liten tvårummare i utkanten av Södertälje bor Maysam Alotchman med sin mamma, pappa, mormor och två syskon. Föräldrarna samsas om lägenhetens enda säng. De övriga fyra familjemedlemmarna breder ut sig över vardagsrumsgolvet på enkla madrasser.
Att sova är inte det lättaste, berättar Maysam.
– Det är inte bekvämt och svårt att koppla av när vi är så många.

Familjen bodde först i Irak men tvingades flytta till Syrien. Där hann de stanna i fem år innan kriget förde dem till Sverige. Familjen hade släkt i Södertälje, så att flytta dit föll sig naturligt.
I efterhand har de börjat tvivla på att de gjorde rätt val. Bostadsbristen är skriande och varken Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller Svenska för invandrare-undervisningen är rustad för trycket.
Maysam Alotchman undrar varför kommunen sade ja från första början.
– Sverige är ett väldigt fint land som tar emot om folk i nöd. Men man skulle ha sagt från början att det var för mycket folk här, så att vi kunde sökt oss till en annan kommun.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Trångboddheten har gått ut över lillasyster Mayrenas studier. Hon har precis börjat på en ny skola, har stora utmaningar med språket men får ingen lugn och ro.
– Den dåliga atmosfären hemma påverkar hennes studier väldigt negativt. Det finns ingenstans hon kan koncentrera sig, och vi är ständigt upprörda och ledsna.

Pappa Kareem vittnar om att svarthandeln med hyreskontrakt är utbredd i området. Familjer som har kommit över två lägenheter hyr ut den ena för den dubbla kostnaden, eller säljer kontraktet för hundratusentals kronor.
– I husen runt oss bor de flesta svart. Det finns många kontrakt men de är jättedyra. Och jag vill bo lagligt. Om vi hade haft mer än 100 000 kronor hade vi inte bott här, då hade vi köpt en lägenhet.

Annons
Läs också Efter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policy Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.