HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De vill ge makt åt ungdomar

Stockholm Hyresgästföreningens nya ungdomssatsning vill ge unga makt att påverka. "Vi vill stärka de unga som individer och ge dem en plattform där de kan engagera sig på sina villkor”, säger Romiana Bikasha, strateg för satsningen i Södertälje.
Foto: Linda Dahlin
Melody Sadeghi, Hermon Alemseghed och Romiana Bikasha jobbar med ungdomssatsningen.

Vad är syftet med ungdomssatsningen?

– Att nå ut till en målgrupp som Hyresgästföreningen traditionellt sett inte når. Vi riktar oss till unga mellan 13 och 19 år och målet är att teamen ska växa sig in i organisationsarbetet och bli aktiva. Vi jobbar mycket med personlig utveckling, säger Romiana Bikasha, som leder teamet i Brunnsäng, Södertälje.

Hur gör ni för att hålla intresset uppe för en grupp tonåringar?

– Vi väver in frågorna på deras villkor. Det kan handla om att ha möten och låta ungdomarna bestämma aktiviteter. I Södertälje hade vi till exempel Halloweenfirande som lockade över 200 unga med föräldrar, säger Romiana Bikasha.

– Men man ska inte underskatta ungdomarna. Många vill redan från början veta vad Hyresgästföreningen är och vad man kan göra att påverka sin boende miljö, säger Melody Sadeghi, projektledare för satsningen.

Var har ni hittat intresserade ungdomar?

– Jag var mycket på fritidsgården Tajen i Brunnsäng där jag pratade med ungdomarna, som lärde mig att spela Uno och biljard. Relationsbyggnad är viktigt. Nu är det tio ungdomar som är med i team Södertälje, säger Romiana Bikasha, som är från Södertälje.

– För att träffa så många som möjligt så försöker vi vara på platser där de är. Jag var på ungdomsgården och i skolorna för att berätta att vi drar igång i Akalla, säger Hermon Alemseghed, som är från Järva.

Har det betydelse att ni kommer från samma område som de som är med i teamen?

– Att jag kommer från Tensta är helt klart en fördel. Det är bra med representanter som de kan känna igen sig själva i, säger Hermon.

– Definitivt. De blir en helt annan igenkänning när man själv är från området, och har inblick i den sociala kulturen, säger Romiana.

Och att ni själva inte är lastgamla?

– Haha, så unga är vi inte, jag är 31, Melody 29 och Romiana 27. Jag har jobbat med ungdomar i snart elva år. Vi har kunskaper som vi för vidare till ungdomarna, det känns viktigt att de lär sig hur man går tillväga för att få inflytande, säger Hermon.

Fakta: Satsningen
  • Hyresgästföreningens ungdomssatsning vill skapa demokratisering i bostadsområden.
  • Målet är att ungdomarna själva bestämmer och skapar den verksamhet som de är med i – på så sätt bidrar satsningen till ökad självmakt.
  • I dag finns ungdomsteam i Brunnsäng, Södertälje och i Akalla, Stockholm.