Annons

De vill höja hyran med 1,5 procent

Norrköping Hyresbostäder och Fastighetsägarna lägger ett gemensamt bud. Från årsskiftet vill de höja hyran med 1,5 procent, vilket berör cirka 16 000 lägenheter i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Höjer hyrorna med 0,95 procent från årsskiftet.

Hyresbostäder och Fastighetsägarna lägger fram ett gemensamt yrkande i förhandlingarna för nästa års hyra. Orsaken är att de vill ha samma höjning för de lägenheter som ingår i ”rätt hyra”. Ett system som sätter hyrorna utifrån ett antal parametrar som till exempel husets läge, standard och vilken utrustning som finns i lägenheten.

– Vi har en modell som innebär att lika lägenhet ska ha lika hyra. Som systemet ser ut så bör hyran justeras lika mycket för de som ingår i ”rätt hyra”, förklarar Cecilia Wågemar, jurist på Fastighetsägarna i Norrköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Från årsskiftet vill de två parterna höja hyrorna med 1,5 procent. Yrkandet omfattar Hyresbostäders cirka 9000 lägenheter samt cirka 7000 lägenheter hos privata hyresvärdar såsom Henry Ståhls, Magnentus, Lundbergs och Westerbergs fastigheter. Hos Hyresbostäder skulle kravet innebära en höjning på cirka 90 kronor i månaden för en lägenhet på 72 kvadratmeter.

Kravet ligger betydligt lägre än vid förra hyresförhandlingen då Fastighetsägarna krävde en höjning på 2,23 procent och Hyresbostäder en höjning på 2,74 procent. Bakgrunden till höjningen för nästa år är framförallt förväntade löneökningar och ökade kostnader för värme och byggarbeten.

Annons

– Det här är väl ett relativt blygsamt krav, men det är nödvändigt och realistiskt, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Förhandlingarna inleds på måndag i nästa vecka, men Hyresgästföreningen har sagt nej till att förhandla gemensamt med parterna och i stället blir det två olika sittningar. Tidigare år har förhandlingarna med Hyresbostäder gått trögt och dragit ut på tiden. Men den här gången ser utgångsläget betydligt bättre ut, förklarar Hyresgästföreningens förhandlare.  

– Jag tycker att det är glädjande att de visar återhållsamhet i sina hyreskrav och det kommer att underlätta förhandlingsprocessen, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Annons
Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.