HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De vill sälja 944 lägenheter

Gotland Kommunägda Gotlandshem vill sälja nästan en femtedel av sitt bestånd av hyreslägenheter. Totalt 944 lägenheter kommer att erbjudas till försäljning i Visby, När och Havdhem. Beslutet om det blir en affär kommer att tas senare i höst.
Foto: Jenny Knutsson
Kommunägda Gotlandshem har cirka 5 300 lägenheter på ön.

Det var på styrelsemötet i dag som Gotlandshem fattade beslutet om vilka fastigheter som ska prövas för försäljning. Det handlar om totalt 944 av bolagets totalt 5 300 lägenheter som nu ska läggas ut till salu.

De aktuella hyreshusen finns i fyra utvalda områden på Gotland. Det är orterna När, Havdhem och stadsdelarna Gråbo och Terra Nova i Visby. Merparten, 884 lägenheter, finns i Gråbokvarteren Stäven 1 och Bogen 1, medan resten består av mindre bestånd på ett tiotal lägenheter.

Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo

— Vi vill gå ut och pröva marknaden. Om vi kommer att sälja eller inte beror på vilket intresse som vi får. Vi hoppas på att få in anbud från seriösa fastighetsägare och som vill fortsätta att ha det kvar som hyresrätter, förklarar Mats Ågren, (S) styrelseordförande i Gotlandshem.

Orsaken till försäljningsplanerna är behovet av kapital till bolaget, som står inför kravet både på att bygga ännu fler bostäder och behovet att underhålla ännu mer.

— Vi ska bygga 400 nya lägenheter fram till 2020 samtidigt som vi behöver öka underhållet i det befintliga beståndet. Det behöver finansieras och då behöver vi få loss kapital, säger Mats Ågren.

Annons
Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Hur mycket pengar önskar ni få in på en eventuell försäljning?

— Vi har en uppskattning om siffran, men det är inget vi har gått ut med. Till de mindre bestånden finns det små lokala intressenter, medan tanken med Gråbo är att vi ska kunna attrahera större fastighetsbolag med ett större bestånd och som ska kunna inbringa mer pengar.

Det är andra styrelsemötet som ni haft uppe säljfrågan. Har det varit svårt att fatta beslut?

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

— Det har inte varit någon tradition att sälja fastigheter i Gotlandshem i den här omfattningen. Senaste gången handlade det om ett 15-tal lägenheter. Så det har varit viktigt att ha ett så bra underlag som möjligt innan vi skulle gå vidare.

Annons

Vad kommer att hända härnäst?

— Vi har anlitat en mäklare som nu kommer att förbereda en försäljning. Någon gång efter sommaren kommer man att arbeta mer aktivt med att få in anbud och sedan i oktober–november räknar vi med att ta ställning till intresset i styrelsen. Om vi ska sälja så måste frågan sedan gå till regionfullmäktige för beslut, säger Mats Ågren.

 

Fakta: De här fastigheterna är till salu:

Stäven 1 och Bogen 1, i Gråbo, antal lägenheter 884.
Kakelugnsmakaren 1, Kakelugnsgatan 1-21 och 35-55, i Terra Nova,
antal lägenheter 21.
När Mickelgårds 1:32, När Mickelgårds 1-6, i När, antal lägenheter 16.
Havdhem, Spenarve 1:46 (Spenarvevägen 1-13), 1:51 (Spenarvevägen 21-29)
och 1:52 (Storavägen 7-29), i Havdhem, totalt antal lägenheter 23.

Källa: Gotlandshem

Läs också Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.