HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Deponering är inte riskfritt”

Västra Götaland Hyresgästföreningen i Västsverige är försiktiga med att rekommendera medlemmar att deponera sin hyra, berättar juristen Suzan Rasul.

Som historien med hyresgästen Sanna visar kan det gå riktigt illa om en hyresgäst väljer att deponera en del av sin hyra hos länsstyrelsen. Juristen Suzan Rasul jobbar på Hyresgästföreningen i Västsverige.

– Man läser ofta i tidningen ”har du en tvist med din hyresvärd är det bara att deponera hyran”. Så är det inte, säger hon.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

– Om du deponerar en del av hyran så är det upp till dig att bevisa att du hade rätt att göra det. Det kan till exempel handla om hinder och men, eller vara frågan om ett skadestånd. Men det är du som måste bevisa att du hade rätt att deponera en del av hyran.

Samtliga jurister på Hyresgästföreningen i Västsverige – som lite förenklat inbegriper ”Storgöteborg” – handhar bara mellan fem och tio deponeringar per år, och Suzan Rasul uppmanar alla medlemmar som har problem med sin värd att först kontakta Hyresgästföreningen för råd.

Om man ändå väljer att deponera en del av hyran är det viktigt att veta att den inte får användas som ett ”påtryckningsmedel”. Det förklarar Conny Borup, också han jurist på Hyresgästföreningen i Västsverige.

Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

– Du får inte använda deponeringen som en stridsåtgärd. Det ska alltså inte användas som ett sätt att sätta press på hyresvärden: ”Om inte du fixar det här så får du ingen hyra”, säger han.

Läs också Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt” Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med Minusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokus
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.