Annons

Deras saker blev förstörda i garaget

Nässjö Maria Gustafsson och Thomas Karlsson flyttade från Södra Målen utanför Nässjö med sina tre barn i somras. Sedan dess har de hunnit bli riktigt osams med sin förra hyresvärd om städning och hyra. En del av deras saker har blivit uppeldade, men uppgifterna går i sär om orsaken till det.
När Maria Gustafsson och Thomas Karlsson återvände i oktober för att flytta de sista av sina saker och städa ur lägenheten var låset bytt. Sakerna var utburna i garaget på gården.
– Bland annat är bilbarnstolarna uppätna av möss. Jag vill ha ersättning för alla de saker som är fördärvade, säger Maria Gustafsson.
Deras dator går inte längre att starta och de kan inte hitta viktiga papper om lån och liknande.
– Värden har eldat upp saker som hon tyckte vi skulle slänga, säger Maria Gustafsson.
Fastighetsägaren Britt-Marie Sällqvist medger att hon gått in i lägenheten innan uppsägningstiden gått ut för att städa och renovera.
– De hade uppsägningstid till den siste oktober, men jag bryr mig inte.
Lägenheten var så stökig och nedskitad, säger hon, att hon bytte lås på dörren för att slippa mer av den sorten.
– De grejor de hade kvar tog jag ner och satte i garaget.
Att elda upp saker säger hon är en överenskommelse mellan Thomas Karlsson och vicevärden. Maria Gustafsson och Thomas Karlsson medger också att en del saker de lämnat skulle eldas upp.
– Men alla de papper som vi inte fått se skymten av blev uppeldade innan vi kom.
Det har de vittnen på, säger Maria Gustafsson.
Det hela kompliceras av att paret efter en överenskommelse med Britt-Marie Sällqvist bara betalat halva hyran för oktober. Det innebär i princip att lägenheten var deras bara halva månaden. Britt-Marie Sällqvist har tagit lägenheten i besittning från den 13 oktober. Nu tänker Maria Gustafsson och Thomas Karlsson polisanmäla henne för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande.
– Vi känner det ju som om vi blivit vräkta. Vi har inte haft en chans att ställa i ordning, säger Thomas Karlsson.

Annons
Fakta: Tillåtet och förbjudet

Hyresgästen har besittningsskydd under uppsägningstiden. Fastighetsägaren får inte gå in och renovera eller låta någon annan flytta in.Lås får bytas när nycklar saknas.

 

Detta har hänt

Turerna kring den lägenhet som både Maj-Louise Grahn och paret Gustafsson/Karlsson bott i är många.

27/7 Maria och Thomas säger upp femrumslägenheten och flyttar ut någon dag senare. Eftersom de har dubbla hyror gör de upp om att få dela upp oktoberhyran på två tillfällen.

September Maj-Louise som bor i en trea på samma gård skriver kontrakt på lägenheten från 1 november. Hon får löfte om att flytta in innan 26 oktober då nästa hyresgäst ska flytta in i hennes gamla lägenhet.

20–21/10 Maria och Thomas kommer för att hämta resten av sina saker och städa. Då är låset bytt. Efter att ha pratat med Hyresgästföreningen beslutar de sig för att inte betala den resterande hyran eftersom hyresvärden Britt-Marie Sällqvist återtagit besittningen över lägenheten. Parets saker är utburna i ett garage och papper och annat fattas.

21/10 Maj-Louise får ett kontrakt där det står att hon avstår rätten att få bo i någon av Sällqvists lägenheter.

26/10 Den hyresgäst som skulle flytta in i Maj-Louises trea får sova i femman.

27/10 Maj-Louise får löfte om att flytta in i femman så fort hon betalt novemberhyran.

28/10 Maj-Louise får två nya kontrakt, ett om att hon kan flytta in 31/10 och ett om att hon blir avhyst om hon är försenad med hyran max en dag.

30/10 Efter att ha betalt hyran börjar Maj-Louise bära in sina saker i den nya lägenheten. Då sitter den hyresgäst som ska flytta in i trean redan där.

31/10 Maj-Louise får per telefon veta att hon ska vara ute ur båda lägenheterna klockan tolv, annars kommer hennes saker att bäras ut därifrån. Hon flyttar alla sina saker till den nya lägenheten och den nya hyresgästen bär ut sina saker.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära" Här vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.