HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det har gått alldeles för långt”

Göteborg Två dog och uppemot 15 skadades i skottlossningen på Vårväderstorget. Abdi Abdikadir är ledsen, frustrerad och arg över hur det kriminella våldet påverkar Biskopsgården.

– Jag var på Vårväderstorget halv nio igår. Jag såg tre patrullbilar från Polisen, ändå mister två unga personer livet bara två timmar senare på samma plats. Det här har gått alldeles för långt, säger Abdi Abdikadir.

Han arbetar för Hyresgästföreningen, men sitter också i styrelsen för föreningen Neutral Ungdom i Biskopsgården. Båda organisationerna arbetar på olika vis mot utanförskap och kriminalitet och har bland annat arrangerat manifestationer mot gängvåldet tillsammans.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Att det hela tiden sker nya våldsdåd är frustrerande, säger Abdi Abdikadir.

– Jag blir så arg. Det yttersta ansvaret ligger förstås hos de som skjuter, men samhället har också ett ansvar. Det har hänt mycket i en ung människas liv innan personen plockar upp en pistol. Man hade kunnat förebygga, göra så att den här killen klarar skolan och inte får fel kompisar, hindra gängens framväxt, säger Abdi Abdikadir.

Han menar att hela samhället måste ta krafttag för att möta situationen i Biskopsgården och andra förorter.

Läs ocksåLagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas

– Nu har vi krismöten och presskonferenser igen. Hur många krismöten ska vi ha? Vi måste påbörja ett arbete där vi inkluderar de som bor här, och där inte allt styrs av politiker och tjänstemän som bor i Hovås, säger Abdi Abdikadir.

Under torsdagen har både Hyresgästföreningen och Neutral Ungdom extra öppet i sina lokaler.

– Vi vill ge stöd åt människor. Det är ju vi lokala organisationer som kan arbeta på plats. Vi träffar de här ungdomarna, vi kan prata med föräldrarna, säger Abdi Abdikadir.

Läs ocksåMamma drev knarkcentral hemma i lägenhetenResväska full med narkotikakapslar.

När vi pratas vid på torsdagsförmiddagen så ringer det och piper hela tiden i Abdis telefon.

– Jag hade mobilen avstängd i går kväll och när jag slog på den i morse kom det massor av SMS. ”Vad är det som händer, Abdi?”, ”Vad kan vi göra?”. Nu har jag massor av mail också som jag inte hunnit läsa än.

Plötsligt ringer telefonen igen. Abdi svarar och för ett kort, enstavigt och lågmält samtal. När han lägger på är han allvarlig.

– Jag fick precis veta att en av killarna som skjutits var en som jag kände. Han brukade komma till Neutral Ungdoms lokal. Nu är han död.

LÄS MER:

Oro bland boende i Biskopsgården

Hyresgästföreningen öppnar sin lokal i Biskopsgården

Läs också Färre utsatta områden i Göteborg Polis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.