Annons

”Det skapar en svart hyresmarknad”

Göteborg Det som Maxime utsattes för är ett växande problem, säger Hyresgästföreningens jurist Roger Höög.
Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

– Efter Maximes ärende har vi stött på flera liknande fall. Det här verkar som ett relativt nypåkommet fenomen som blir vanligare, även om vi inte vet den exakta omfattningen, säger Roger Höög.

Mindre nogräknade hyresvärdar får genom relocationföretagen möjlighet att handplocka utländska hyresgäster med gott om pengar och liten kunskap om den svenska hyresmarknaden. Det gör det i sin tur lätt att kräva oskäliga hyror, med minimal risk för upptäckt. Detta är ett problem både för den enskilde och för systemet, menar Roger Höög.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är förstås bra att det finns företag som hjälper till med integrationen. Men det här sätter reglerna ur spel och skapar en svart, alternativ hyresmarknad. Företagen tränger sig före i kön, men den som får betala i slutänden är hyresgästen, säger Roger Höög.

Han vill sprida kunskapen bland arbetskraftsinvandrare om att det inte är tillåtet att ta ut hyror över bruksvärde.

– Många hyr i andra hand av sin arbetsgivare. Då är det viktigt att ta över kontraktet själv så man får besittningsskydd. Sedan kan man kräva tillbaka upp till ett års överhyra i efterhand. Alternativet är att driva processen mot sin arbetsgivare, säger Roger Höög.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Han uppmanar den som blivit utsatt för bostadsocker att göra en polisanmälan så fort man har ordnat med en ny bostad.

Hyresgästföreningen har förhandlingsordning med Zigra AB, som tog ut överhyra av Maxime. Roger Höög säger att föreningen nu kommer att granska hyresvärden noggrannare så att avtalet följs.

– Vi kommer också att titta hårdare på alla lägenheter som plockas ur förhandlingsordningen. Många vet säkert inte vad de skriver på när de tar bort förhandlingsklausulen ur sitt kontrakt. Det är ett jätteproblem, säger Roger Höög.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

LÄS MER:

Annons

Förmedlaren: ”Ärligt talat tittar vi inte på hyresnivån”

LÄS OCKSÅ:

Pengar tillbaka till utnyttjade hyresgäster

Läs också Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Tog strid mot tokhög höjning – påverkar hundratals hyresgäster: "Vill bara tjäna pengar" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.