HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det var en jädra smäll!”

Timrå När fönsterrutan krossades satt glasskärvor kvar i Tords köksluckor. Vandaler gör området Tallnäs otryggt och skadegörelsen har kostat Timråbo hundratusentals kronor – hittills.
Foto: Åsa Eriksson
Orädd. Tord Eriksson och hans familj låter sig inte skrämmas av vandaler som härjar i området.

Krossade fönster, äggkastning, hot, eldning i trapphus och allmän förstörelse.

Incidenterna i Tallnäs går i vågor, men har blivit allt fler och allvarligare senaste året.

Läs ocksåChristina har utsatts för trakasserier i flera år: "Jag blir lika rädd varje gång"

För att få stopp på skadegörelsen har bostadsbolaget Timråbo bland annat satt in extra bevakning – utan större framgång.

– En grov uppskattning är att den extra bevakningen kostat cirka 100 000 kronor. Notan för klotter och skadegörelse är cirka 200 000 kronor, men då har vi inte räknat in kommande fakturorna för den senaste stora klottervågen, säger Lotta Björklund, vd Timråbo.

Efter att länsstyrelsen avslog ansökan om kameraövervakning har man satsat på ett nytt passersystem för att inte obehöriga ska komma in i husen.

Läs ocksåTimråbo satsar extra på sommarjobbare

Men mycket av skadegörelsen görs från utsidan. Vilket Tord Eriksson på Tallnäsvägen fick erfara en kväll i oktober när hans köksfönster krossades av förbipasserande.

– Jag satt i rullstolen och diskade en kväll när det plötsligt small till. Fönsterrutan krossades från utsidan och den exploderade. Skärvorna regnade över mig och jag fick skärsår på händerna. Glas trängde till och med in i låsta rum och splitter satte sig i skåpluckorna, berättar Tord.

Hans fru Margaret Rundkvist var inte hemma, men däremot sonen Petter, 21.

Läs ocksåLuleå hockey sponsras mest i hela NorrlandBild på Luleå hockey.

– Första tanken var ändå inte att rusa ut och efter de som gjorde det utan att se till att inte hunden och katten sprang in i köket med golvet täckt av glas, berättar Tord.

Och ännu värre hade det kanske varit om barnbarnen varit där och hälsat på, som de ofta är.

– Ja herregud, de är bara ett och tre år gamla. Det var verkligen tur att de inte var här då, säger Margaret.

Fönstret krossades antagligen av något tillhygge för någon sten eller liknande kunde inte hittas efteråt.

– Jag tror inte det var personligt riktat mot oss. Tvättstugor, dagis och gruppboenden har drabbats. Och en granne fick ett brinnande plaströr inslängt i vardagsrummet genom den öppna balkongdörren. Ingen skadades, men det blev brännmärken i parketten, berättar Tord.

Trots stökigheterna i området har de inte en tanke på att flytta.

– Aldrig. Vi känner oss ändå inte direkt hotade och trivs bra i övrigt. Däremot skulle vi vilja ha bättre belysning runt omkring, framför allt på baksidan, säger Tord.

En ny Tallnäsgrupp har bildats för att försöka stoppa vandalismen.

Lillemor Göranson, Tallnäsbo och förtroendevald inom Hyresgästföreningen, har satt ihop en grupp med representanter från polis, kommun, bostadsbolag, räddningstjänst, BRÅ, migrationsverket och islamiska föreningen.

– Vi måste arbeta tillsammans för att få bukt med det här. Vi har förstärkt grannsamverkan och gruppen har gjort en utökad trygghetsvandring för att trygga området ytterligare.

En ny fritidsgård är planerad i år och det tror Lillemor kommer att göra stor skillnad på området.

– Ungdomarna behöver något att göra. Det är väldigt viktigt. Annars strövar de runt och hittar på rackartyg.

Läs också Hyresgästerna i södra Norrland betalar miljoner i sponsring Tallnäsdagen firade 28 år – blev hetare än vanligt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.