Annons

Luleå hockey sponsras mest i hela Norrland

Norrbotten Topp fyra av allmännyttorna som sponsrar mest i norra Norrland har något gemensamt – hockeyn. Luleå hockey hamnar i topp, som sponsras med nästan 1 miljon kronor.
Bild på Luleå hockey.
Foto: Pär Bäckström
Luleå hockey får mest sponsring i hela Norrland 2019. Lulebo AB sponsrar hockeyföreningen med 975 000 kronor varje säsong.

Läs även: Du sponsrar föreningslivet med din hyra

Läs även: Hyresgästerna i södra Norrland betalar miljoner i sponsring

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Norr- och Västerbotten sponsrades hockeyföreningar med cirka två miljoner kronor 2019. Luleå hockey får mest.

Lulebo sponsrar föreningen med 975 000 kronor varje år. Jämfört med för tio år sedan har bidraget femdubblats.
– Jag tycker inte att det är fel att sponsra Luleå hockey, men det måste finnas en gräns. Jag tror inte alla hyresgäster är medvetna om att deras pengar går till sponsring, säger Sven Olof Leppäniemi, hyresgäst och förtroendevald inom Hyresgästföreningen i Luleå.

Annons

Lulebos bidrag går framförallt till Luleå hockeys ungdomsverksamhet. En del går också till damernas elitlag. Herrarnas elitlag ingår inte i sponsringen.
– Bidraget vi får från Lulebo är vi väldigt glada för. Det är ju ett brett bidrag och Lulebo är en viktig partner för vårt jämställdhetsarbete, för bland annat föreningens dam- och tjejsatsning, säger Stefan Enbom, vd Luleå hockey.

Läs ocksåDu sponsrar föreningslivet med din hyraGrafik som visar de fem allmännyttor som har sponsrat mest under 2019 i Norr- och Västerbotten.

Skellefteå AIK får också betydligt mer pengar 2019 än för tio år sedan. Lite mer än 400 000 kronor, vilket är dubbelt så mycket.

Den totala hockeysponsringen i hela Norrland hamnar på cirka 2,7 miljoner kronor i år. I södra Norrland sponsrades bland annat Modo med 402 000 av Övikshem. Timrå IK fick 95 000 kronor av bostadsbolaget Timråbo.

Sponsringen till Luleå hockey kostar Lulebos hyresgäster 130 kronor per lägenhet och år. Att sponsra föreningslivet gynnar medborgarna och kommunen i sig, menar de vd:ar som Hem & Hyra har pratat med.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna i södra Norrland betalar miljoner i sponsring

I gengäld får Lulebos hyresgäster chansen att hämta ut begränsat antal biljetter till både dam- och herrmatcher. Men alla hyresgäster kanske inte ser det som en förmån.
– Skulle man fråga hyresgästerna om de vill sponsra med flera hundralappar, eller hellre har lägre hyra, så skulle nog många välja en lägre hyra, säger Sven Olof Leppäniemi, hyresgäst och förtroendevald inom Hyresgästföreningen.

Lulebos vd Tomas Lejon anser att Luleå hockey berör genom sitt framgångsrika ungdomsarbete, elit dam- och herrlag. Och att det gör Luleå till en attraktiv stad att leva och verka i.
– Genom att sponsra föreningar tar vi som stor aktör på bostadsmarknaden vårt sociala ansvar. Luleå hockey är den starkaste aktören i både ett regionalt och nationellt perspektiv, därför har Lulebo AB satsat mest på den föreningen, säger Tomas Lejon.

Fakta: Allmännyttors hockeysponsringar i Norrland 2019
Kommunala bostadsbolag Hockeyföreningar Sponsring i kr
Lulebo Luleå HF 975 000
Skebo Skellefteå AIK 418 000
Övikshem Modo 402 000
AB Bostaden IF Björklöven 250 000
Östersundshem Östersunds IK 152 400
Bodenbo Bodens HF 145 000
Kalixbo Kalix HC 125 000
Timråbo Timrå IK 95 000
Pitebo Piteå HC 32 400
Vännäs Fastigheter Vännäs HC 32 400
Östersundshem Brunflo IK 30 000
Haparanda HaparandaTornio UHC 10 000
Storuman Storumans IK hockey 5 000
Vindeln hockey Vindelns HF 2 500
Pajalabostäder Pajala HC 2 000
Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.