Annons

Diana får inte välja bort p-plats – hovrätten river upp hyresnämndens beslut

Göteborg Diana Petersson och hennes grannar är tvingade att fortsätta betala för parkering, oavsett om de vill ha den eller ej. ”Jättekonstigt”.
Diana Petersson och hennes grannar på Barometergatan i Länsmansgården tillåts inte säga upp sina parkeringsplatser om de inte flyttar från huset.
Foto: Jan Erik Hoffman / Gustaf Görfelt
Diana Petersson och hennes grannar tillåts inte säga upp sina parkeringsplatser om de inte flyttar från huset. De får betala betydligt mer än andra i grannskapet för parkeringen, och priset går inte att förhandla. "Nu får vi börja om från början. Men jag ger mig inte.", säger Diana Petersson efter Svea hovrätts beslut.

– Varför ska jag betala 490 kronor i månaden för min parkeringsplats när jag kan få en annan i samma p-däck för 300? Jag tycker det är jättekonstigt, säger Diana Petersson.

Hon bor på Barometergatan i Länsmansgården. I hyreshuset, som ägs av Barbro Karlén, råder ovanliga hyresförhållanden. Vill du hyra en lägenhet måste du samtidigt hyra en obligatorisk parkeringsplats.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Det går inte att välja bort p-platsen, om du har bil eller ej spelar ingen roll.

Inte heller får du byta ut den mot någon annan fastighetsägares billigare parkeringsruta i samma parkeringsdäck, trots att hyresgästerna uttryckligen fått erbjudande om detta av en annan hyresvärd.

Maud Paulsson är också hyresgäst hos Barbro Karlén. ”Jag tycker det är väldigt märkligt att hovrätten gick hennes väg. Varför ska vi betala så mycket när alla andra här inte gör det?”

Det råder marknadshyra för p-platser och ägaren kan sätta priset som den vill. Hyresgästföreningen hävdar att Barbro Karlén utnyttjar det genom att höja parkeringshyran varje gång hon inte får som hon vill i hyresförhandlingarna om lägenheterna.

Vann i hyresnämnden

Förra året gick en grupp hyresgäster till hyresnämnden i Göteborg för att få hyresavtalen ändrade. Hyresnämnden gav dem rätt.

Men Barbro Karlén gav sig inte, utan överklagade till Svea hovrätt.

Nu river hovrätten upp hyresnämndens beslut.

Läs ocksåBostaden chockhöjer parkeringshyrorna: "Jag måste nog sälja bilen"

”De omständigheter som hyresgästerna anfört talar i någon mån för att det kan vara skäligt att ta bort villkoret om parkeringsplatser. Dock saknas tillförlitlig utredning om vad en parkeringsplats i det aktuella området kostar”, skriver Svea hovrätt.

Annons

Därför gör rätten den samlade bedömningen att det är skäligt att behålla parkeringsvillkoret.

”Hyresgästerna är fast i detta”

Sandra Nogueira är jurist på Hyresgästföreningen och har varit hyresgästernas ombud. Hon är överraskad av Svea hovrätts beslut.

Sandra Nogueira pekar på att avtalen stammar från 1900-talet, när hyrorna för parkeringsplatser fortfarande var något som förhandlades med Hyresgästföreningen.

– Då var bostad och parkering ett och samma paket, ungefär som att ett förråd ingår i lägenheten. Men numera är parkering en separat avgift. Där råder det marknadshyra och då ingår det också att man ska kunna köpslå och välja bort. Men nu är hyresgästerna fast i detta. Det är orättvist, säger Sandra Nogueira.

Sandra Nogueira (stående) tillsammans med hyresgäster från Barometergatan 2-8 i hyresnämnden hösten 2021.

Hon ställer sig frågande till att det skulle saknas uppgifter om vad andra parkeringsplatser i området kostar.

– Vi har visat att det finns billigare platser i samma p-däck. Jag har svårt att se hur man kan visa det tydligare än så. Det här får stora konsekvenser för hyresgästerna, säger Sandra Nogueira.

Går inte att överklaga

Svea hovrätts beslut går inte att överklaga. Hyresgästen Diana Petersson är frustrerad.

– Jag kommer att fortsätta driva detta, jag ger mig inte. Och jag tror inte att jag är ensam om det i huset, säger hon.

Annons
Läs ocksåParkeringsavgiften på 40 000 får Dennis att köpa villa och flytta

Sandra Nogueira menar att den väg som gäller nu är att ta strid om parkeringarna vid de ordinarie hyresförhandlingarna.

– Nu är det fastslaget att parkeringarna är en del av hyresavtalet. Då är det inte skäligt att den kostnaden är en separat fråga, säger hon.

”Inte föresvävat mig”

Fastighetsägaren Barbro Karlén säger att hon tycker att Svea hovrätts beslut är bra, och att hon inte är överraskad över svängningen.

– Jag är nöjd. Hovrätten har slagit fast att avtalet är skäligt. Jag tycker de tagit hänsyn till både hyresvärd och hyresgäster i sitt beslut.

Har du några planer på att sänka dina parkeringshyror nu, så att de blir på samma nivå som de andra fastighetsägarna i p-däcket?

– Nej, det har inte föresvävat mig. Skriv inget om det, för det är bara dina tankar. Det är inget jag ens funderat över. Nu har jag inte tid att prata längre, säger Barbro Karlén och lägger på luren.

Läs också Värden ger sig inte – överklagar för att få ha kvar tvångsparkering Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Beslut i rätten: parkeringshyra ska vara frivillig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.