HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De tar strid i rätten mot dyr tvångsparkering

Göteborg Hyr du en lägenhet så måste du betala för en parkeringsplats också. Oavsett om du har bil eller inte. Och platserna är dyrare än andra i samma p-däck. Nu tar hyresgästerna på Hisingen strid för att kontrakten ska ändras.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästerna från Barometergatan 2-8 tillsammans med sitt ombud Sandra Nogueira (stående). Från vänster, medsols: Diana Petersson, Magnus Utriainen, Fredrik Svantesson, Dennis Månsson, Jan Erik Hoffman och Maud Paulsson.

– Hon tar ut betydligt mer än vad andra gör, och höjer parkeringshyrorna varje år, säger Diana Petersson.

Hon bor på Barometergatan i Länsmansgården och är hyresgäst hos privatvärden Barbro Karlén.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Diana Petersson och hennes grannar är missnöjda med ganska många saker i sitt hus. Men idag är de i hyresnämnden på grund av parkeringarna. Alla som hyr en lägenhet i huset måste samtidigt betala för en parkeringsplats. De båda avtalen är ihopkopplade i hyreskontraktet och det går inte att säga upp det ena utan att säga upp det andra.

Diana Petersson.

P-rutorna finns i ett parkeringsdäck strax intill huset. Däcket ägs gemensamt av flera olika hyresvärdar i grannskapet, genom en ekonomisk förening.

Saken ställdes på sin spets i vintras. En dag satt det lappar på hyresgästernas bilar. De var undertecknade av den ekonomiska föreningen genom av ett av de andra fastighetsbolagen i området, Västerstaden.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

– Det stod att Barbro Karlén inte betalat avgiften och hade blivit utesluten ur föreningen. Nu erbjöd Västerstaden oss att hyra parkering direkt av föreningen, säger Diana Petersson.

Jan Erik Hoffman (som var med som åhörare) och Maud Paulsson är missnöjda med förvaltningen över huvud taget, både vad gäller yttre och inre underhåll i huset. Även parkeringsdäcket beskriver de som illa skött

Den ekonomiska föreningen ville ha 300 kronor i månaden för en plats utan tak och 500 för en plats med tak. Barbro Karlén tar ut 495 respektive 720 kronor för samma platser.

– Det är klart vi ville byta, men det fick vi inte, säger Diana Petersson.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

Barbro Karlén hävdar att hon är på väg att återinträda i föreningen och att hyreskontrakten gäller.

Annons

Med hjälp av sitt ombud från Hyresgästföreningen, Sandra Nogueira, kräver nu Diana Petersson och hennes grannar villkorsändring i kontrakten.

Vill inte svara på frågor

Kort innan sammanträdet ska hållas dyker även Barbro Karlén upp utanför salen. Hon bestrider villkorsändring, men vill inte svara på några frågor från Hem & Hyra. Den enda kommentar hon vill ge är att hon följer lagar och regler.

Hyresnämndens sammanträde inleds. Sandra Nogueira argumenterar att Barbro Karlén använder sina parkeringar som ett sätt att höja bostadshyrorna utan förhandling.

– Det är marknadshyra för parkeringsplatser. Problemet är att här binds parkeringen ihop med ett förhandlat hyresavtal. När Barbro Karlén inte får den hyra hon begärt för sina lägenheter, så kan hon höja parkeringsavgiften istället och ta igen det där, säger Sandra Nogueira.

Enligt henne och hyresgästerna är det precis det som hänt flera gånger på senare år, när Barbro Karlén och Hyresgästföreningen inte kunnat komma överens.

Gällt sedan 1965

Barbro Karlén å sin sida säger att parkering har varit en del av hyreskontrakten i huset  åtminstone sedan 1965. Därför är det oskäligt att ändra kontrakten.

– Jag har årliga utgifter för parkeringarna och har varit med och betalat renoveringar av parkeringsdäcket. Jag har stora kostnader, säger hon.

På fråga från hyresnämndens ordförande Matz Mårtensson om hon inte kan hyra ut parkeringarna till andra än sina hyresgäster, hävdar Barbro Karlén att det inte går eftersom hennes företag inte är momsregistrerat. När man hyr ut parkering direkt kopplat till en bostad är det momsbefriat, men så är det inte om man hyr ut till vem som helst.

Annons

Barbro Karlén säger också att hon ”uppfattar” att hon är låst att disponera ett visst antal platser i parkeringsdäcket genom avtalet med den ekonomiska föreningen. Hon kan alltså inte anpassa det efter hur många hyresgäster som verkligen vill ha en parkering.

”Inget argument”

Sandra Nogueira erbjuder sig att kontakta den ekonomiska föreningen för att se om detta verkligen stämmer.

Hon menar att inga av Karléns argument håller.

– Vi ifrågasätter att Barbro Karlén ”inte får lov” att registrera sig för moms. Det finns inga begränsningar som hindrar att hon gör det. Och att något alltid har varit på ett visst sätt är inget argument för att det alltid ska vara så. Det har skett avsevärda förändringar i samhället sedan 1965, säger Sandra Nogueira.

En av dessa förändringar är att på 1900-talet var det förhandling med Hyresgästföreningen som gällde även för parkeringsavgifterna. Men så är det alltså inte längre.

Sammanträdet i hyresnämnden avslutas. Barbro Karlén lämnar salen med en dyna för ansiktet för att hindra fotografering.

Den 18 november ska hyresnämnden meddela sitt beslut.

Läs också Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.