Annons

Parkeringsavgiften på 40 000 får Dennis att köpa villa och flytta

Skövde Lägenheten var fin och hyran hög, men kändes ändå ganska okej. Ända tills Dennis Heed upptäckte att parkeringshyran var skyhög. Nästan 40 000 per år för två platser.
Foto: Kajsa Wedberg
Dennis Heeds två parkeringsplatser på innergården kostade honom 40 000 kronor om året och dessutom med ett tioårskontrakt. "Vi blev lurade", säger han.

Den ena av p-platserna har laddstation för Dennis elhybridbil. De andra är en vanlig parkeringsruta utan el.

Det är dyra 22 kvadratmeter Dennis Heed hyr för att parkera två bilar utanför huset. Det kostar honom 3 549 kronor i månaden. En p-plats har laddning för en elhybridbil, den andra är en vanlig parkeringsplats. Hyresvärden, Magnus Colliander säger att elplatsen kostar cirka 1 700 per månad. Vad den vanliga platsen kostar vet han inte riktigt. Men om Collianders uppgift om laddplatsen stämmer, då kostar den vanliga parkeringen 1 849 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är många siffror som snurrar när Dennis Heed ska berätta om sin månadskostnad för lägenheten i centrala Skövde. Han blev först presenterad en hyra:

Dennis och hans sambo var glada över att ha fått en lägenhet och skrev under kontraktet. Och det var först när de i samband med en grillfest med grannarna fick frågan vad de betalade i hyra.

– Då insåg vi att vi blivit lurade, säger Dennis.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

 

 

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.
”Lägenheten var fin och jag hade dålig koll på vad en lägenhet i centrum kostade. Sedan förstod jag att det var parkeringsplatserna som var så dyra”, säger Dennis Heed.

Det visade sig också att kontraktet på parkeringsplatsen var skrivet som ett tioårskontrakt.

– Det kändes ju ännu värre. Skulle vi behöva betala för parkeringen i tio år? Men det fick vi hjälp av Hyresgästföreningen att lösa.

Annons

– Det fula han gör är att presentera lägenheten med hyran sen överrumplar han en när man skriver kontrakt med två avtal där han separerat hyran för lägenheten och parkering. Jag reagerade då på detta och han sa då att vi kunde säga upp parkering om vi ville, men missade då att han satt en avtalstid på 10 år. Så vi måste flytta för att kunna säga upp avtalet innan.

– Jag fick informationen att den avtalade hyran var 10 860 kr för lägenheten. Men när jag skrev kontraktet så hade hyresvärden delat på det och jag skulle då betala 8300 kr för hyran av lägenheten, men var tvungen att skriva ett avtal på parkeringen och där till kom det 3 600 så min totala hyra är nästan 12000 kronor per månad.

Ägaren till hyreshuset i Skövde har tidigare tvingats betala tillbaka överhyra till en av hyresgästerna. Han skyllde överhyran på att det var avgift för parkeringsplatsen. Men det framgick inte i kontraktet.

Värden Magnus Colliander säger att han inte tvingar någon hyresgäst att hyra parkeringsplatser när de vill bo i hans lägenheter. Men säger samtidigt att det står honom fritt att välja vilka hyresgäster han vill ha.

– Jag väljer själv vem jag vill hyra ut till, säger han.

Så du väljer en hyresgäst som vill ha parkeringsplats framför en som inte behöver parkera sin bil hos dig?

– När en hyresgäst vill ha en laddplats för sin bil så ordnar vi det. Det kostar stora pengar. Om det flyttar in hyresgäster som inte behöver platsen, då står jag där med kostnaderna, säger Colliander.

Det är också anledningen till att han skrivit tioårskontrakt på just parkeringsplatserna. Magnus Colliander menar att en intresserad hyresgäst kan säga att denne vill ha parkeringen, flytta in och sedan säga upp platsen efter tre månader.

– Då står jag också med kostnaden. Och att ha ett kontrakt på tio år är en säkerhet både för mig och hyresgästen. Men självklart upphör kontraktet om hyresgästen flyttar till en annan lägenhet, säger han.

Men är det inte ett sätt för dig att få ut mer i hyra än den som är förhandlad med Hyresgästföreningen?

– Det är så du ser på det. Men för parkeringsplatserna är det fritt att sätta den hyran man behöver. Och de flesta hyresgästerna vill ha en parkering.

Annons

Det framgår inte helt klart när du annonserar på Blocket vad som är hyran för lägenheten och vad som är parkeringskostnaden. Förstår du då att hyresgäster känner sig lurande?

– Jag får bli tydligare i vad som är parkeringskostnad och vad hyran på lägenheten är. Det har du kanske rätt i. Ja, jag ska bli tydligare där. Jag vill ju absolut inte lura någon.

Flyttar till villa

Dennis Heed har med Hyresgästföreningens hjälp brutit parkeringsavtalet på tio år. Men han har också bestämt sig för att flytta. Han och familjen har köpt ett eget hus i stället.

– Vi började titta ordentligt efter hus när vi kände att hyresvärden lurade oss. Vi ville inte fortsätta göda honom. Att vi kände oss lurade gjorde beslutet om husköpet lättare. Så det blir några månader då vi får parkera på gatan.

Hyresvärden Magnus Colliander har tidigare tvingats betala tillbaka pengar till en hyresgäst, då han tagit ut högre hyra än den som var förhandlad med Hyresgästföreningen. Då förklarade Colliander det med att det blivit ett fel i kontaktskrivningen och att den höga hyran berodde på att parkeringshyran hamnat i samma kontrakt. Han rättade till det felet och betalade tillbaka pengar. Men snart uppdagades det alltså att Collianders laborerande med kostanden för parkeringsplatser fortsätter.

Något han själv förnekar:

– Absolut inte. Jag har ingen som helst anledning att lura någon. Men jag förstår att jag kanske får bli ännu tydligare hur kostnaderna ser ut, säger Magnus Colliander.

Vill du veta hur vad det kostar att parkera hos samtliga kommunala hyresvärdar och de största privata i Bohusälvsborg-Skaraborg hittar du en lista HÄR. Här finns även uppgifter om hur mycket p-hyran stigit sen år 2015.

Läs också Hyresgäster flyr chockhöjda parkeringshyror: ”Jag kan inte betala 1 200 kronor i månaden för en asfaltsfläck” Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.