HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Beslut i rätten: parkeringshyra ska vara frivillig

Göteborg Hyresgäster ska inte tvingas betala för parkeringsplatser de inte bett om. Hyresnämnden i Göteborg slår fast att privatvärden Barbro Karlén måste ändra sina avtal. ”Jättebra”, säger hyresgästen Maud Paulsson.
Foto: Jan Erik Hoffman
Maud Paulsson är lättad över hyresnämndens beslut. Men hon kommer att betala för parkeringen även för nästa månad, eftersom det inte är klart än om Barbro Karlén tänker överklaga. "Jag känner mig tryggare med det", säger Maud Paulsson.

– Jag är överraskad, men jag tycker det är ett jättebra beslut, säger Maud Paulsson.

Hon är en av hyresgästerna på Barometergatan i Länsmansgården som gått till hyresnämnden och krävt villkorsändring i hyreskontrakten.

Läs ocksåNordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting

Kontrakten är skrivna så att avgift för parkeringsplats är obligatoriskt, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat. För att få hyra en lägenhet måste man hyra en parkering. Det går inte att säga upp parkeringen utan att samtidigt säga upp bostaden. Detta oavsett om hyresgästen har bil eller ej.

Barbro Karlén har dessutom tagit ut en betydligt högre hyra för sina p-platser än andra värdar som har platser i samma p-däck.

För parkeringar råder ren marknadshyra, till skillnad mot vad som gäller bostäder. Enligt hyresgästerna och Hyresgästföreningen har fastighetsägaren utnyttjat detta när hon inte fått sin vilja igenom i hyresförhandlingarna.

Läs ocksåSå kartläggs hyresgäster av värden – sparade känsliga uppgifter i månader

– När Barbro Karlén inte får den hyra hon begärt för sina lägenheter, så kan hon höja parkeringsavgiften istället och ta igen det där, sade hyresgästernas ombud Sandra Nogueira vid sammanträdet i hyresnämnden.

Gatuskylt Barometergatan 2-8. Huset ägs av Barbro Karlén och hennes bolag Västervy Förvaltning.
Barbro Karlén driver företagen Västervy förvaltning och Östervy förvaltning. Förutom huset på Barometergatan i Länsmangården äger hon även ett hyreshus i Lunden.

Nu skriver hyresnämnden i sitt beslut att det är skäligt att hyresavtalen ändras. Karlén har inte kunnat motsäga det faktum att hyresgästerna kan hyra likvärdiga parkeringar betydligt billigare.

Barbro Karlén hävdade i hyresnämnden att hon ”uppfattar” att hon inte kan förhandla om avtalet om hur många parkeringsplatser hon ska disponera i p-däcket. Men att det verkligen är så har inte visat, skriver hyresnämnden.

Läs ocksåLät sönerna bo själva i lägenheten – avslöjades av värdenMannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.

Nämnden ställer sig även frågande till att Karlén inte skulle kunna registrera sig för moms om hon vill och hyra ut sina p-platser till andra än sina hyresgäster.

Beslutet går att överklaga fram till och med den 9 december. Men när Hem & Hyra ringer Barbro Karlén vill hon inte svara på om hon tänker göra det.

– Jag ger inga kommentarer. Du får läsa när det blir offentlig handling, säger Barbro Karlén och lägger på luren.

Läs också Eldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp De tar strid i rätten mot dyr tvångsparkering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.