Annons

Diskrimineringsvecka i Eskilstuna

Eskilstuna En hel vecka om bostadsdiskriminering – det kan man avnjuta nästa vecka i Eskilstuna. Diskrimineringsombudsmannen finns på plats för att svara på hyresgästernas frågor.

​– Hyresgästföreningen har en tydlig agenda när det gäller bostadspolitiken. Vi vill att alla ska ha samma möjlighet att få hyreskontrakt hos både privata och kommunala värdar. I dag är det lättare att få kontrakt hos de kommunala. När man är ny i en stad och inte har något kontaktnät så är det ju dit man vänder sig. För att undvika diskriminering hade det varit bättre om det fanns en gemensam bostadsförmedling, säger Firat Nemrud verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, en av arrangörerna av veckan.

Annons
 
Veckan inleds på måndagen med fyra föreläsningar om bostadsdiskriminering. Hyresgästföreningen presenterar sin diskrimineringsbarometer, Sveriges Radio Sörmland spelar upp ett reportage: ”Ditt namn avgör om du blir erbjuden en bostad”. Diskrimineringsombudsmannen, DO, berättar om diskriminering på bostadsmarknaden och om hur myndigheten har arbetat med tidigare fall.
 
I bostadsområdena Skiftinge,  Nyfors, Fröslunda och Årby kan de boende komma och ställa frågor till Diskrimineringsombudsmannens personal. 
 
– Det är många boende som känner sig diskriminerade. Nu får de en möjlighet att resonera med DOs personal, och få hjälp av dem. Många händelser är gränsfall och det kan man också behöva hjälp med: hur vet jag om jag är diskriminerad eller inte? Om jag är det, hur kan jag gå vidare för att få hjälp?, säger Firat Nemrud.
 
Veckan är en del av Diskrimineringsombudsmannens projekt Vägar till rättigheter, som finansieras av EU.
 
Medarrangörer är Hyresgästföreningen, Sveriges Radio Sörmland, Eskilstuna kommunfastigheter, Pagoden fastigheter, diskrimineringsbyrån Humanitas och Mälardalens högskola.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.