Annons

Dödsboet behåller hyreskontraktet

Nyheter Hyresvärden sade upp den ena av de hyresgäster som undertecknat kontraktet. Den andra hyresgästen hade avlidit. Hovrätten underkände uppsägningen och lät avtalet löpa vidare.

Det handlar om en liten trerumslägenhet på Östermalm i Stockholm som hyrdes av en kvinna med blygsamma inkomster. Värden önskade därför att den vuxna dottern skulle vara med på kontraktet.

Så blev det. Men dottern flyttade aldrig in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

År 2006 avled mamman. Några år tidigare hade hennes dotterdotter flyttat in . Efter mormoderns bortgång hade barnbarnet skrivits in i kontraktet, med den dåvarande hyresvärdens goda minne.

Några år senare övertogs fastigheten av en ny ägare, som aldrig underrättades om att barnbarnet övertagit sin mormors plats på hyreskontraktet. Den nya ägaren önskade avsluta hyresförhållandet. Han ville använda lägenheten för evakuering i samband med renoveringar av andra hyreslägenheter i sitt bestånd.

Annons

Värden sade därför upp avtalet med dottern som aldrig bott i lägenheten. Han kände inte till att barnbarnet hade övertagit mormors plats i kontraktet.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Dottern ville inte acceptera uppsägningen.

Parterna möttes inför Hyresnämnden som konstaterade att uppsägningen var ogiltig. Dottern var inte ensam hyresgäst, även dödsboet efter den framlidna mamman räknas juridiskt som hyresgäst. Avtalet fick därför leva vidare.

Annons

Hyresvärden överklagade till Svea hovrätt, utan framgång. Så länge dödsboet inte sagts upp löper avtalet vidare.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.