Annons

Dom: Ersättningslägenhet får vara mindre och dyrare

Nyheter Det är okej att erbjuda en hyresgäst en mindre och dessutom betydligt dyrare ersättningslägenhet om lägenheten hon nu bor i ska rivas. Detta enligt en dom i hovrätten.
Foto: Flickr/Greger Ravik (Montage)
Hyresgästen blev erbjuden en mer än dubbelt så dyr ersättningslägenhet i ett annat småhus. Huset på bilden är inte desamma som bostäderna i artikeln.

En kvinna som i dag betalar knappt 3 000 kronor för 32 kvadratmeter på en liten ort utanför Uppsala blev förra året uppsagd då huset skulle rivas. I stället ordnade värden en lägenhet på 27 kvadratmeter med en månadshyra på närmare 8 000 kronor, även den i ett småhus strax utanför Uppsala.

Ärendet hamnade i hyresnämnden, som kom fram till att ersättningslägenheten både hade högre bruksvärde och låg närmare stan. Detta innebär att den kunde anses vara godtagbar. Hyresnämnden dömde ändå till hyresgästens fördel, på grund av hyresnivån, som ”bedöms väsentligen överstiga månadshyran för en motsvarande lägenhet i Uppsala centrum”. Kvinnan skulle få bo kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden fick inte gehör för sitt yrkande att hyran på 2 950 kronor avser kallhyra – och att byggnaden är rivningsfärdig – medan hyran på 7 900 kronor inkluderar både värme, internetanslutning och parkeringsplats. Värden överklagade därför hyresnämndens beslut.

Annons

Nu har Svea hovrätt sagt sitt. Precis som hyresnämnden kom domstolen fram till att ersättningslägenheten har tillräckligt hög standard. När det handlar om hyresnivån gör hovrätten dock en annan bedömning än hyresnämnden. ”Det kan dock inte krävas alltför stora likheter mellan hyran för respektive lägenhet. Hyresgästen kan därför behöva godta en inte oväsentligt högre hyra för en bostad som annars är tillfredsställande.”

Hovrätten konstaterar också att det finns en gråzon i fall där hyresgästen inte har råd med hyran för en ersättningslägenhet. Detta gäller dock bara i undantagsfall och kvinnan har själv sagt att hon också har letat efter nytt boende på egen hand och att de lägenheter hon köar till kostar mellan 5 000 och 9 000 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Kvinnan måste nu flytta senast den 15 juni. Beslutet kan inte överklagas.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.