HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Domstol stoppar nybygge vid Asylen i Vadstena

Vadstena Mark- och miljööverdomstolen sätter stopp för det planerade bygget av 48 nya lägenheter i Asylenparken i Vadstena. Bygget skulle skada kulturmiljö av riksintresse, anser domstolen.
Foto: Jenny Knutsson
Mark- och miljööverdomstolen upphäver kommunens detaljplan som krävs för ett nybygge i Asylenparken.

Flera hundra personer står i kö till lägenheterna som kommunägda Vadstena fastighets AB tänkt bygga vid Asylen, centralt i Vadstena. Nu är det osäkert om bygget av de tre hyreshusen kan bli av.

Efter en lång process i flera rättsliga instanser meddelade mark- och miljööverdomstolen i dag att man upphäver kommunens beslut från juni 2015 om att anta detaljplanen som gör bygget möjligt. Detaljplanen hade överklagats av närboende samt av ett företag med verksamhet i närområdet.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Mark- och miljööverdomstolen gör bedömningen att Asylenparken har ett högt kulturhistoriskt värde, så högt att det är av riksintresse, och att det riskerar att påverkas på ett ”oåterkalleligt och markant sätt” om husen byggs. Domstolen skriver i sin dom att ett genomförande av detaljplanen skulle ända områdets karaktär på ett sätt som skulle skada riksintresset för kulturmiljön.

Annons

Domen kan inte överklagas.

VFAB:s vd Lars Larenius säger till Hem & Hyra att han ännu inte tagit del av domen och vill därför inte ge några kommentarer i nuläget.

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”
Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.