Annons

Drastiska åtgärder så länge misstänkt pyroman är på fri fot

Trollhättan ​Tre misstänkta mordbränder i samma hyreshus och fortfarande ingen gripen. Nu väljer bostadsbolaget Eidar att låsa hela källarplanet och att hyra in vakter.

​Det har under det senaste halvåret brunnit tre gånger i källaren i flerfamiljshuset i Trollhättan, senast i slutet av juli. Polisen misstänker att bränderna är anlagda men har ännu inte gripit någon gärningsman.

Nu tar bostadsbolaget Eidar till drastiska åtgärder för att skydda de boende i flerfamiljshuset på Hjortmossen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det innebär bland annat att en vakt kommer att finnas i kvarteret mellan klockan 19 och 07 på nätterna. Källarplanet i huset kommer att vara helt låst och om de boende vill få tillgång till sina källarförråd, måste de kontakta hyresvärden som släpper in dem. Låsen till tvättstugorna byts ut och även det utrymmet kommer att vara helt stängt mellan klockan 22 och 07.

– Det får vara låst nu, till dess att den misstänkte pyromanen grips, säger Jan Willman som är brandskyddssamordnare på Eidar.

Bolaget har även bytt ut brandvarnarna i lägenheterna. Nyligen påbörjades ett arbete med att installera nya rökluckor och med att täcka mellanrummet mellan förråd och tak, för att minimera brandrisken.

Annons
Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– De som bor i huset är jätteoroliga, minsta ljud på kvällarna gör att de blir på sin vakt. Men nu har vi försvårat ordentligt för den som vill försöka att ta sig in igen, säger Jan Willman.

Det var i februari i år som den första källarbranden utbröt i hyreshuset på Hjortmossen i Trollhättan. Lyckligtvis spred branden sig aldrig till lägenheterna men rökutvecklingen var kraftig. Flera boende fick evakueras och brottet rubricerades som mordbrand.

När det åter brann i slutet av mars fick ett hundratal boende evakueras. Även då fylldes huset av tjock grå rök och flera människor fick ta sig ut från balkongerna med hjälp av stegbil.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

I slutet av juli brann det alltså i husets källare en tredje gång. Lyckligtvis blev skadorna inte lika omfattande vid det tillfället. Därför har polisen kunnat säkra vissa spår, berättar Anders Kristensson som är utredningschef vid polisen i Trollhättan.

Annons

– Jag kan inte gå in på vad det är för typ av spår men vi har precis skickat dem till Statens kriminaltekniska laboratorium och bör få svar om en dryg månad. Det är spår som skulle kunna binda en gärningsman till brottet. Vi sätter stort hopp till det här, säger han.

Någon misstänkt finns dock inte i nuläget.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.