HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter misstänkt barnövergrepp ställs krav på hårdare kontroll

Stockholm Inför hårdare kontroll av de som ska jobba med barn. Det kräver Anna Kellerth, tidigare sekreterare i en lokal Hyresgästförening, som införde en barnpolicy. "Ett bra förslag", säger Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
Anna Kellert vill att Hyresgästföreningen inför en barnpolicy för att skydda barn mot övergrepp.

Att en förtroendevald inom Hyresgästföreningen nyligen häktades misstänkt för våldtäkt av barn slog ner som en bomb inom Hyresgästföreningen. Händelsen fick flera läsare att höra av sig till Hem & Hyra. En är Anna Kellerth, tidigare sekreterare i lokala Hyresgästföreningen Flygfältet i Skarpnäck.

– Jag blev kallsvettig när jag läste om det, det här vill man verkligen inte ska hända barnen, säger hon.

För att minska risken att barn och ungdomar utsätts för övergrepp tog hon initiativ till att införa en barnpolicy i den lokala Hyresgästföreningen 2018.

Enligt policyn ska den som arbetar med barn under 18 år i Hyresgästföreningens lokaler och regi visa ett utdrag ur polisens belastningsregister. Föreningen anordnar bland annat barncafé, dans och pysselkvällar för barn.
– Vi ville jobba förebyggande för att skydda barn och det har aldrig varit några problem, alla har visat ett utdrag, säger hon.

Till vardags arbetar Anna Kellerth med barn och ungdomar på Lava, Kulturhuset, där det är standard att begära utdrag ur belastningsregistret av de anställda.

Hon tycker samma standard borde gälla för de som jobbar med barn inom Hyresgästföreningen. Speciellt som mycket av verksamheten riktar sig till familjer.

– Det är katastrof att det år 2020 inte är standard och måste införas nu för alla som jobbar med barn. Att en så stor förening inte gjort allt för att förhindra att sådant här kan hända är dåligt, säger hon.

Ett utdrag ur belastningsregistret visar bara de som redan åkt fast tidigare och inte människor som inte är dömda. Men ett krav på utdrag är ett verktyg som gör det svårare att hålla på med brottslig verksamhet och kan skrämma bort olämpliga personer, menar hon.
– Man ska inte kunna hålla på med brottslig verksamhet i fred. Det här är ett sätt att jobba förebyggande, så ingen kommer och vill anordna filmkvällar för femåringar och så händer något.

Hon har mejlat till Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm och efterlyser tydliga riktlinjer och policys från Hyresgästföreningen. Men även att lokala hyresgästföreningar ska få information om att de kan begära utdrag ur belastningsregistret.

Simon Safari är positiv till att införa krav på utdrag ur belastningsregistret hos de som jobbar med barnaktiviteter.
– Det är ett jättebra förslag.

Hur arbetar ni idag för att skydda barn mot sexualbrott eller andra grova brott, har ni till exempel en policy för de som arbetar med barn under 18 år i Hyresgästföreningens regi och lokaler?
– Vi har en rutin att man ska vara flera när man jobbar med barn och i 99 procent av fallen är det så, det är ofta mammor som har barn själva som tar hand om barnaktiviteter.

Ställer ni några krav på att de som jobbar med barn under 18 år ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret?
– Nej vi har tyvärr ingen sådan rutin i Stockholm. Men enstaka lokala föreningar kan ha det så.

Hur kommer ni att jobba med de här frågorna i framtiden?
– Jag tycker att vi ska kräva ett utdrag ur belastningsregistret från de som jobbar med riktade barn- och ungdomsaktiviteter. Jag kommer att lyfta det i regionstyrelsen och hos förbundsstyrelsen, vi måste skapa ett regelverk som skyddar barn på riksnivå i vår organisation. Men jag tycker inte det behövs om någon hjälper till på någon enstaka gårdsfest eller aktivitet, säger han.

Varför har ni inte agerat tidigare?
– Jag tror vi har varit godtrogna och levt i tron att alla människor är goda i en folkrörelse, men nu måste vi agera och förebygga skyddsnätet kring våra barn och ungdomar


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.