Annons

Efter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”

Varberg Torbjörn Larsson försökte förgäves få besked om när fuktskadan i hans hem skulle åtgärdas. Under åren av väntan skickade han ett antal frustrerade sms till sin hyresvärd Larsbörs. Något han nu får ångra. Hyresnämnden slår fast att sms:en ger värden rätt att säga upp honom.
Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.
Foto: Privat
Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

Det handlar om ett hundratal sms skickade under de senaste tre åren. I de allra flesta av meddelandena vill hyresgästen Torbjörn Larsson veta hur det går med mögelsaneringen av hans och familjens trea på Mejerivägen i Tofta utanför Varberg.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den segdragna konflikten som uppstått sedan Torbjörn Larsson hittat mögel i tonårssonens rum våren 2020. Hyresvärden, Fastighets AB Larsbörs, ville att familjen skulle flytta ut medan fuktskadan åtgärdades. Torbjörn Larsson ville däremot helst försöka bo kvar under renoveringen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En del av sms:en gäller felanmälningar och frågor om hyresnedsättning. Men några innehåller nedsättande tillmälen om hyresvärden som person, och en del har skickats mitt i natten.

Larsbörs ägare Bo Nilsson på väg in på hyresnämndens sammanträde nyligen. Bo Nilsson ville då inte svara på några frågor från Hem & Hyra eller ge några kommentarer.

Larsbörs ägare Bo Nilsson menar att han upplevt en del sms som direkt hotfulla, och att det handlat om trakasserier.

– Han har skrivit att jag är psykiskt skadad och att jag skulle vara ”ökänd på stadsbyggnadskontoret”. Han har också skickat en bild på liemannen till mig, sa Bo Nilsson när ärendet nyligen togs upp av hyresnämnden i Göteborg.

Läs ocksåTorbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckanTorbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

Blev frustrerad när svaren uteblev

Torbjörn Larsson menar å sin sida att hyresvärden har varit extremt svår att nå, vilket har fördröjt en lösning på problemet.

– Jag har gjort mitt bästa för att kommunicera, men när det inte gått har jag blivit frustrerad, sa Torbjörn Larsson till Hem & Hyra i samband med prövningen i hyresnämnden.

Annons

För ett år sedan lyckades Torbjörn Larsson själv ordna en evakueringslägenhet till sig och familjen. När de flyttat ut påbörjade Larsbörs renoveringen.

Läs ocksåEfter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning
Torbjörn Larsson och hans ombud Emma Berglund inför förhandlingen i hyresnämnden. Torbjörns hyresvärd Larsbörs vill säga upp honom efter konflikten runt den långdragna fuktskadesaneringen.

Lägenheten var återställd i våras, och hyresgästerna har nyligen flyttat tillbaka hem.

Men nu kan de snart tvingas flytta igen – för gott. Hyresnämnden anser nämligen att de arga sms:en är grund för uppsägning.

Dels för att en del av dem har skickats mitt i natten. Men också för att flera sms haft ett innehåll som en hyresvärd inte ska behöva tolerera.

Ångrar en del av sms:en

Hyresnämnden konstaterar att värden uppfattat bilden på liemannen som direkt hotfull, vilket sedan påverkat hur han tolkat övriga meddelanden.

Hos Torbjörn Larsson väcker beskedet viss självkritik, även om han anser att hyresvärden Bo Nilsson också bidragit till det dåliga samtalsklimatet.

Annons

– Jag tycker delvis beslutet är rätt. En del sms kan ha uppfattats hotfulla. Han har dock en hel del skuld till situationen då han hela tiden undvek att svara på frågor, säger Torbjörn Larsson.

Hyresvärden Bo Nilsson vill å sin sida tro att beslutet nu sätter punkt för en flera år lång tvist.

– Det hoppas jag, säger han.

Enligt beslutet måste Torbjörn Larsson och hans familj flytta ut i slutet av november. Men än är inte saken avgjord. Torbjörn Larsson vill att hovrätten prövar hans rätt att bo kvar.

– Jag tänker överklaga för det känns inte som om hyresnämnden tagit rätt beslut.

Fakta: Flytta tillfälligt eller flytta för gott?

En evakueringslägenhet innebär att du får bo i en annan lägenhet under en begränsad period medan hyresvärden arbetar i din lägenhet. När jobbet är klart får du flytta hem igen.

Rätten till evakueringslägenhet stadgas ingenstans i hyreslagen. Däremot brukar de flesta hyresvärdar kunna erbjuda det i begränsad skala, exempelvis till personer som av hälsoskäl har svårt att nyttja badrumsbaracker på gården.

En ersättningslägenhet är en permanent lösning dit du flyttar för gott. Detta erbjuds till exempel om din hyresvärd ska bygga om så mycket att din lägenhet i praktiken inte finns kvar sedan.

Hyresvärden är enligt lag skyldig att erbjuda dig en ersättningslägenhet om ombyggnaden gör att lägenheten inte finns kvar i tidigare skick efteråt – till exempel om din fyra byggs om till ettor.

LÄS MER: Här är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”

Läs också Här är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.