Annons

Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning

Varberg Det tog två år innan värden hade åtgärdat fuktskadan i sovrumsväggen. Hyresgästen Torbjörn Larsson tappade humöret och skickade ett antal arga sms. Nu riskerar han att mista hyreskontraktet.
Foto: Gustaf Görfelt
Torbjörn Larsson och hans ombud Emma Berglund inför förhandlingen i hyresnämnden. Torbjörns hyresvärd Larsbörs vill säga upp honom efter konflikten runt den långdragna fuktskadesaneringen.

– Jag har gjort mitt bästa för att kommunicera, men när det inte gått har jag blivit frustrerad. Han berättade inte ens för oss att lägenheten var färdigrenoverad och att vi kunde flytta tillbaka. Det fick vi veta av Hyresgästföreningen en och en halv månad senare, säger Torbjörn Larsson.

Han och hans familj hyr en trerummare på Mejerivägen i Tofta utanför Varberg. Hyresvärd är Fastighets AB Larsbörs.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Larsbörs har en historik av konflikter, både med hyresgäster och med Hyresgästföreningen, och har blivit utsedd till en av landets värsta värdar.

Mögel i sonens rum

Hem & Hyra har tidigare berättat om familjens problem, som började när de upptäckte en mögelskada i tonårssonens rum. Fukt från duschen i badrummet hade gått in i väggen.

Larsbörs ägare Bo Nilsson krävde att Torbjörns Larssons familj skulle flytta ut för att renovering skulle genomföras. Eftersom bostadsbolaget bara äger ett litet antal hus fanns det ingen möjlighet att erbjuda evakueringslägenhet, enligt Bo Nilsson.

Läs ocksåTorbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckanTorbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.
Rummet där tonårssonen bodde är igenbommat sedan flera år. I sitt beslut om åtgärdsföreläggande konstaterar hyresnämnden att ”det inte kan vara hälsosamt” att vistas här.
Rummet där tonårssonen bodde stod igenbommat i flera år medan familjen väntade på renovering. I sitt beslut om åtgärdsföreläggande konstaterade hyresnämnden att ”det inte kan vara hälsosamt” att vistas där.

Torbjörn Larssons familj ville hellre bo kvar under renoveringen. De har sex katter och äger ingen bil. Det var inte helt lätt att hitta en kattvänlig hyresvärd med ett hus tillräckligt nära kollektivtrafik.

Lämnade inga besked

Bo Nilsson ville inte heller lämna några besked om hur länge renoveringen skulle pågå, eller om det skulle bli någon hyresnedsättning när lägenheten inte gick att använda . Värden var enligt Torbjörn Larsson mycket svår att nå och svarade inte på meddelanden under en längre period.

Larsbörs ägare Bo Nilsson på väg in på hyresnämndens sammanträde. Bo Nilsson vill inte svara på några frågor från Hem & Hyra eller ge några kommentarer.

Hyresgästföreningen kopplades in och krävde åtgärdsföreläggande. Föreningen ville också att ett vite skulle dömas ut, men hyresnämnden ansåg att Larsbörs gjort sitt bästa under omständigheterna och avslog begäran.

Till sist fick familjen flytta ut i alla fall och renoveringen genomfördes.

Annons

”Sms-trakasserier”

Nu bor Torbjörn Larsson och hans familj i lägenheten på Mejerivägen igen sedan den 1 augusti. Men frågan är hur länge till. Nyligen var Torbjörn Larsson tillbaka i Göteborgs hyresnämnd, den här gången för att Larsbörs kräver att få säga upp honom.

– Torbjörn Larsson har ägnat sig åt sms-trakasserier. Det är inte befogat att bete sig så mot en privat hyresvärd, sa Bo Nilsson i hyresnämnden.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Det handlar om ett hundratal sms skickade 2020–2023. Nilsson vänder sig både mot mängden meddelanden, tidpunkten på dygnet när några av dem skickats och att vissa innehållit osakligheter.

Bild på liemannen

– Han har skrivit att jag är psykiskt skadad och att jag skulle vara ”ökänd på stadsbyggnadskontoret”. Han har också skickat en bild på liemannen till mig, sa Bo Nilsson.

Speciellt det sistnämnda har hyresvärden upplevt som ett hot.

Torbjörn Larsson och hans ombud Emma Berglund tryckte på att de allra flesta av sms:en handlade om felanmälningar och frågor om hyresnedsättning. Att dessa blivit många med tiden beror främst på att hyresvärden inte svarat, hävdade de.

De flesta sms:en handlar om fel i lägenheten eller försök att få svar på sakfrågor. Men Torbjörn Larsson ångrar innehållet i några meddelanden. ”Mitt tålamod brast till sist”.

Hyresgästsidan förnekade också att det rört sig om några hot. Men Torbjörn Larsson medgav samtidigt att vissa meddelanden varit olämpliga.

– Jag ångrar att jag uttryckt mig på ett visst sätt, men jag har känt mig provocerad. I fortsättningen ska jag inte höra av mig med sms utan skicka bristblanketter om det är fel i lägenheten, sa Torbjörn Larsson.

Annons

Ingen anmälan eller varning

Under sammanträdet i hyresnämnden framkom det att Bo Nilsson inte polisanmält sms:en. Torbjörn Larsson har inte heller fått någon varning om att uppsägning kunde hota om inte sms:andet slutade.

Även familjens katter kom upp som ett skäl till uppsägning under nämndsammanträdet. Enligt Bo Nilsson bajsar de i sandlådan och orsakar skada på lägenheten. Han har hotat med 20 000 kronor i vite om inte katterna hålls inomhus och även sagt att han kan skjuta dem i annat fall.

Hyresgästsidan påpekade att Larsbörs inte lagt fram några bevis på kattskador i lägenheten och att det inte finns krav på att katter måste hållas inomhus.

Inte bara den enes fel

Emma Berglund hänvisade även till en dom i Bostadsdomstolen som säger att allvarliga personliga motsättningar mellan en hyresvärd och en hyresgäst inte i sig är grund för uppsägning.

– Att det har blivit en infekterad relation mellan parterna i det här fallet kan inte enbart läggas hyresgästen till last. Det som trots allt kan läggas honom till last är av så pass ringa betydelse att det vore oskäligt att säga upp honom, avslutade Emma Berglund sin plädering.

Hyresnämnden kommer att meddela sitt beslut senare i september.

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.