Annons

Ekonomiskt bakslag väntar för region Västra Sverige

Västra Götaland En svagare medlemsutveckling än väntat gräver hål i kassan för Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Halvvägs in i den tvååriga budgeten ser regionen ut att gå back med 1,6 miljoner kronor.
Hyresgästföreningens regionfullmäktige och sedlar, collage.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
För ett år sedan antog regionfullmäktige en budget med ett plusresultat på ungefär 270 000 kronor för i år. Men medlemsutvecklingen har sedan dess blivit sämre än väntat.

I år hade Hyresgästföreningen region Västra Sverige budgeterat för ett plusresultat på ungefär 270 000 kronor.

Men medlemsutvecklingen har inte alls blivit som förväntat under året. Framför allt är det rekryteringen av nya medlemmar som har halkat efter. Medlemsintäkterna har därför minskat med 3,3 miljoner kronor jämfört med vad regionen räknat med.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det betyder att föreningen i dagsläget tvingas förhålla sig till ett förväntat underskott på cirka 1,6 miljoner kronor för den ordinarie verksamheten vid årets slut – alltså nästan 1,9 miljoner kronor mindre än budgeterat.

Prognosen bygger på första halvårets siffror och är möjligen negativ i överkant, enligt Johan Haverås, ekonomiansvarig på regionkontoret i Göteborg.

Annons

– Förmodligen är verkligheten bättre än prognosen. Men ett minusresultat är nog att vänta, säger han.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Numera löper regionens budget över två år, liksom verksamhetsplanen. Detta enligt beslut av regionfullmäktige för ganska precis ett år sedan.

Då beslutades även att medlemsavgiften på 85 kronor i månaden lämnas oförändrad till och med 2019.

Numera gäller också att budgeten måste vara i balans. Detta efter att regionen medvetet gått back flera år i rad, med allt större belopp för varje år. Inför 2019 har man sedan tidigare budgeterat för ett förväntat resultat på plus 5 000 kronor.

Annons
Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Det är inga stora marginaler, jämfört med att regionen under tvåårsperioden har räknat med utgifter på drygt 240 miljoner kronor och inkomster strax där över.

– Pengarna ska räcka till verksamheten vi ska göra. Har man en massa över kanske det är ett tecken på att man inte gör det man ska. Men det får inte under några omständigheter gå med minus. Särskilt inte som vi höjde medlemsavgiften i år, sade dåvarande regionordförande Bengt Svensson till Hem & Hyra inför budgetbeslutet för ett år sedan.

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige
  • En av Hyresgästföreningens nio regioner i landet.
  • Har i dag drygt 75 000 medlemmar.
  • Omfattar kommunerna Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Lerum, Partille, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Ale, Stenungsund, Orust och Tjörn.
  • Rymmer 13 föreningar, varav sju i Göteborg, samt ett stort antal lokala hyresgästföreningar.
  • Regionkontor i Göteborg.
Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.