HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Beslut om tvåårig plan i morgon

Västra Götaland Tvåårig budget istället för ettårig, bibehållen medlemsavgift och att Mölndals hyresgästförening tar över Härryda. Det är några av förslagen inför Hyresgästföreningens regionfullmäktige i Göteborg i morgon.

Det är viktiga vägval som ska göras när Hyresgästföreningen region Västra Sverige samlas till fullmäktigemöte på Arena: Första Lång i Göteborg i morgon kväll.

Drygt 80 förtroendevalda ombud ska bland annat besluta om vilka mål och ekonomiska ramar som ska styra verksamheten framöver, både under valåret 2018 men också 2019.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

För första gången lägger regionen en tvåårig verksamhetsplan och budget, i stället för en ettårig som tidigare.

Numera gäller också att budgeten måste vara i balans. I år räknar regionen med att göra ett oväntat stort plusresultat på ungefär 1,5 miljoner kronor, framför allt tack vare minskade kostnader för pensionspremier. Detta efter att medvetet ha gått back de senaste fem åren, med allt större belopp för varje år.

Annons

Nästa år räknar regionen med ett plusresultat på ungefär 270 000 kronor. År 2019 klarar man gränsen med en hårsmån, med ett förväntat resultat på plus 5 000 kronor.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Det är inga stora marginaler, jämfört med att regionen under tvåårsperioden räknar med utgifter på drygt 240 miljoner kronor och inkomster strax där över. Men regionordförande Bengt Svensson är ändå nöjd.

– Pengarna ska räcka till verksamheten vi ska göra. Har man en massa över kanske det är ett tecken på att man inte gör det man ska. Men det får inte under några omständigheter gå med minus. Särskilt inte som vi höjde medlemsavgiften i år, säger han.

Annons
 • Medlemsavgiften kommer att ligga kvar på 85 kronor i månaden de närmaste åren, enligt regionstyrelsens budgetförslag.
 • Utöver den löpande budgeten använder regionen även 4,6 miljoner kronor av sina sparade pengar nästa år för att delbetala satsningen på Arena: Första Lång och ett nytt regionkontor. Satsningen kostar totalt drygt 11 miljoner kronor, en kostnad som har slagits ut över flera år.
 • När fullmäktige senast möttes i våras vållade frågan om krav på nollalternativ vid renoveringar en livlig debatt. I morgon presenterar regionstyrelsen en slags avsiktsförklaring om hur regionen bör verka för att nå målet – dock utan att utlova några ultimatum. Regionordförande Bengt Svensson:

– Vi ska alltid diskutera ett nollalternativ när vi förhandlar. Men i en förhandling får man ge och ta. Man kan inte bara gå ut och säga noll, för då knäcker vi bruksvärdessystemet själva.

 • Regionfullmäktige ska också ta ställning till förändrade föreningsgränser. Hyresgästföreningen Härryda är vilande sedan hela styrelsen avgick i våras. Nu vill regionstyrelsen att Härryda och dess närmare 1500 medlemmar ska ingå i Hyresgästföreningen Mölndal i stället.

 

Fakta: Fyra mål som styr

Regionstyrelsen föreslår att fyra regionala mål ska styra Hyresgästföreningens verksamhet i Västra Sverige de kommande två åren:

 • Föreslå lösningar på hållbart bostadsbyggande
 • Öka närvaron
 • Engagera fler som påverkar politiker och tjänstemän
 • Låta föreningens värdegrund påverka det vardagliga arbetet
Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige
 • En av nio regioner i landet.
 • Har ungefär 77 000 medlemmar.
 • Består av 13 föreningar, som i sin tur rymmer en mängd lokala hyresgästföreningar.
 • Omfattar kommunerna Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Lerum, Partille, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Ale, Stenungsund, Orust och Tjörn.
Läs också Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.