Annons

Elinas hälsning till Obama

Lysekil ”What’s up Obama? Hoppas du vinner valet.” Så skrev Elina Bergman och skickade en skulptur från sitt bostadsområde till USAs president.

– Jag tror inte att jag får något svar, men det hade varit häftigt, säger Elina Bergman.

Hon sitter på balkongen på Badhusberget och fingrar på ett litet grått betongansikte. Stenen, kallar hon den.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ansiktet hör till ett gårdsprojekt som Statens konstråd, Lysekilsbostäderoch kommunen driver här. Första etappen invigs 4 oktober. Det där visste Elina inget om när det ringde på dörren i våras och hon fick en trälåda av två kvinnor. I lådan fanns tre stenansikten, skulpturer formgivna av konstnären Katarina Vallbo.

– Jag tyckte att det var en häftig grej, men samtidigt lite konstig. Vem vill ha en sten?

Tack vare hyresgäster som Elina får projektet spridning långt utanför Badhusbergets gränser. Hon får behålla en skulptur, ska placera den andra någonstans i Lysekil och skicka den tredje vart som helst i världen. Elina grubblade ett tag på sin mottagare. Pappa? Nej, han bor ju i Brastad, bara ett – förlåt – stenkast bort.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

Till slut kom hon på det. Barack Obama.

Annons

– Bara för att man kan. Det var lika bra att slå till på stort.

I sitt brev skrev Elina att hon hoppas att Obama vinner höstens val. Hon är inte så insatt i amerikansk politik, men tycker det är coolt att USA fått sin första svarta president. Det har ännu inte kommit något svar från Vita huset i Washington. Elina räknar inte med det heller.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

– Då skulle jag bli chockad.

Elina har bott här i två år. Hon trivs inte helt och flyttade motvilligt till miljonprogramsområdet med det kantstötta ryktet.

– Det är synd att Badhusberget blivit så ökänt. Vi har haft inbrottsförsök i garaget, det händer alltid något här.

Annons

Modernare kök och badrum skulle öka trivseln. Utemiljön gillar Elina även innan gårdsprojektet hunnit ge avtryck.

En av förhoppningarna med projektet är att Badhusberget blir en mer attraktiv plats. Att även människor som inte bor här ska lockas till besök. Elina är tveksam. Hon tror inte att något bostadsområde kan dra folk av egen kraft. För egen del skulle det krävas stjärnglans. Stenhård sådan.

– Om Marilyn Mansons gitarrist Twiggy bodde här skulle jag aldrig flytta!

Läs också Husritaren skapar vykort från verkligheten Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass Rånad och slagen i sin lägenhet - men Emil vägrar vara rädd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.