Annons

Emelies värd stoppas

Nyheter I nästan ett år bodde Emelie i ett kallt och mögligt källarrum. Nu ska huset tvångsförvaltas, men ägaren protesterar.

Hem & Hyra berättade i september om Emelie Lindholm, en av många i Sverige som har haft svårt att få bostad hos en vanlig, seriös hyresvärd.

Hon hamnade i ett källarrum i Seved i Malmö, med mögel, ohyra och dålig uppvärmning. Värden gjorde inget åt problemen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I våras blev källar­lägenheterna utdömda av räddningstjänsten eftersom det inte fanns någon utrymningsväg. Ändå flyttade en barnfamilj in efter Emelie. Då begärde Hyresgästföreningen tvångsförvaltning.

När hyresnämnden skulle avgöra ärendet avfärdade ägaren, Bo Hall, Emelies vittnesmål per telefon.

– Nu bor jag i Spanien. Här ser vi kackerlackor varje dag. Och mögel på väggarna också, sade han.

Annons
Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Enligt svensk hyreslag är det ändå inte sådant som hyresgäster ska behöva tåla. Att de har behövt betala deposition och fått tidsbegränsade kontrakt visar också att huset inte har skötts godtagbart, enligt nämnden.

Nu ska en privat hyresvärd, Lars Andersson, tvångsförvalta huset.

Hyresgästföreningen är nöjd med beslutet. Emelie Lindholm tycker att Bo Hall egentligen inte borde få äga hus. Men äganderätten är stark. I praktiken är det omöjligt att tvinga fram en försäljning.

Läs ocksåHuset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.

– I så fall är det positivt att han i alla fall inte får ta hand om det och att pengarna inte går ner i hans fickor.

Annons

Bo Hall har överklagat hyresnämndens beslut.

– De har bara besiktigat källaren och den hyrs inte ut som bostad. I princip finns det inga problem och hyresgästerna klagar inte, säger han.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.