HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

En höjdardag för unga hyresgäster

Örebro Med sömn i ögonen och förväntansfullt pirr i magen satte sig 12-åriga Helen Ababu på en av åtta bussar som tog 400 hyresgäster från Brickebacken till Kolmården. Skulle hon våga åka den stora berg- och dalbanan?
Foto: Anna Rytterbrant
Med glass i handen och i kön till den lilla berg- och dalbanan ser Helen upp på dem som åker och funderar på om hon ska våga åka den stora.

Minns du känslan av att bara ha en liten pyttevecka kvar på sommarlovet, stiga upp alldeles för tidigt och ha en hel dag av äventyr framför dig?

– Jag hade svårt att sova, jag var så nervös för att vi skulle missa bussen, säger Helen Ababu.

Läs ocksåFrån trist rest till klimatsmart rätt

Hon är en av 400 som åkte med Hyresgästföreningen till Kolmården från bostadsområdet Brickebacken. Resan genomfördes med hjälp av pengar från Örebro kommun.
– Vi hade kunnat fylla två bussar till, men pengarna räckte bara till åtta, säger Lillemor Granetjell när hon klockan kvart i åtta denna lördagsmorgon prickar av resenärerna i buss nummer ett.

Den plats man tilldelas kan inte bytas – även om bästa eller närmaste grannen åker i en annan buss. För här är själva resan en del av målet: att få grannar att lära känna varandra.

Jag hamnar intill Helen. Hon är tolv år och frågar mig vilket mitt favoritämne i skolan är. Jag svarar och hon berättar om sina:
– Geografi, historia och idrott.

Läs ocksåNär poesin lyfte taket i Växjö

Vi pratar en stund om geografi och om var vi varit i Sverige och i världen.

– Jag har bara varit i Närke. Jag skulle vilja se Stockholm någon gång.

Med på resan har hon mamma Konjit, lillebror Barakat, sin kusin Soliana och moster Aberash Dula.

Läs ocksåDärför kan din personliga parkering snart vara historia
Aberash Dula och dottern Solina.

Helen och Barakat vill åka den stora berg- och dalbanan. Deras mamma är osäker på om hon ska låta dem göra det. Kanske är de för små och kommer bli för rädda, resonerar hon. Å andra sidan: ingen vet när de har chansen att komma tillbaka. För ingen av dem har vare sig bil eller ekonomi att genomföra resan på egen hand. Så kanske är det nu eller aldrig.

– Vi har ingen bil och det här är en resa som är för dyr för oss i vanliga fall. Vi åker på utflykter i Örebro med bussen. I sommar har vi varit till Varbergabadet eller lagat mat och tagit med till Stadsparken. Där kan man sitta på en filt, äta och låta barnen leka. Egentligen vill de till badhuset Gustavsvik men det är för dyrt, säger Aberash.

Att se tigrar på nära håll var en upplevelse. Men lite synd om dem att vara instängda.

Tiden går och vi liksom cirkulerar runt berg- och dalbanan. Barnen vill så gärna åka och mamma Konjit börjar vekna. De kan väl få åka då. Men när mamma Konjit väl ger sin tillåtelse ångrar sig barnen.
– Jag vet inte om jag vågar, erkänner Helen.

Vi cirkulerar vidare. Tittar på djur, äter glass, åker andra karuseller och tittar då och då upp och förfasas över hur hög den är, den där stora berg- och dalbanan. Jättehög. Och jättebrant.

Barakat visar hur brant den stora berg- och dalbanan är.

Vi ser delfinerna, äter frukt, köper kikare och liksom draaaar ut på tiden.

Men så plötsligt, utan att någon vuxen hinner reagera, springer barnen och ställer sig i kön till den stora berg- och dalbanan. Helen blir rädd och vill vända, men då ser hon lillebrors besvikelse. Han kan inte åka ensam, han är ju bara nio år. Och alldeles snart går bussarna tillbaka till Brickebacken.

Det som inte görs i dag kan det ta flera år innan man får chansen att göra igen. Helen måste åka med.

Efteråt kommer de rusande. Barakat ropar till mig på håll:
– Du ska inte åka den! Man mår inte alls bra. Du kommer inte att våga!

Men i ögonen på dem lyser det av adrenalinkick och stolthet över att just ha vågat det man egentligen inte vågar.

Nästa gång Helen sätter sig ner är på bussen. Hon lutar huvudet mot rutan och tittar i kikaren av plast hennes mamma köpt till henne inne på området. Jag frågar Helen vad som var bäst med den här dagen.
– Berg- och dalbanan! Den ska jag berätta om i skolan, svarar hon.

– Apropå skolan, säger jag, nu har du varit i ytterligare två landskap: Östergötland och Sörmland. Kul va!?

Helen svarar inte. Hon blundar. Med kikaren i handen fortfarande tryckt mot ögonen har hon somnat.

Bussen hinner inte mer än starta innan Helen somnar med kikaren mot ögonen.
Fakta: Resa med rabatt

1. Hyresgästföreningen i Brickebacken har under åtta år ordnat resor för barnfamiljer eftersom många i området inte har råd på egen hand.
2. Deltagarna betalade i år 170 kronor per person för både resa och inträde.
3. Örebro kommun betalade i år 139 000 kronor i bidrag för att resan skulle kunna genomföras och Hyresgästföreningen 27 000 kronor.

Fakta: Område för en prins

• Brickebacken byggdes under åren 1969-1973.
• Området är ett av Örebros socioekonomiskt utsatta där 57 procent har arbete och medianinkomsten är cirka 14 500 kronor. 54 procent har utländsk bakgrund. Andelen högskoleutbildade är lägre än i övriga landet. (SCB. 2017/2018).
• Prins Daniel bodde i området när han var ett litet barn.

Fakta: Kolmården mer än djur

• Kolmårdens djurpark är Sveriges största och började byggas 1964.
• Djurparken ligger i området som heter Kolmården och som breder ut sig i gränstrakterna mellan Sörmland och Östergötland.
• Området Kolmården har lämningar från stenåldern. Man har funnit boplatser, jakt- och fiskestationer.

Läs också Ingrid och Rolf vann fajten om personlig p-plats Bolaget: "Visste att det skulle bli väldigt starka reaktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.