Annons

Energiministern lovar krafttag mot oskäligt dyra elavtal

Nyheter Den som flyttar utan att välja elleverantör riskerar att få betydligt högre elräkningar än grannarna. Nu lovar regeringen att ta tag i problemet innan sommaren.

Elbranschen har inte bättrat sig när det det gäller de så kallade anvisade elavtalen, trots att problemet har uppmärksammats flera gånger. En färsk rapport från Energimarknadsinspektionen visar till exempel att många elhandlare inte upplyser kunderna om riskerna med att inte välja elleverantör trots att de måste göra det.

För elhandlarna innebär det extraintäkter på hundratals miljoner kronor per år från boende i lägenheter och villor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

− Det är stötande att kunder med anvisade elavtal får betala ett stort överpris för sin el, säger nu energiminister Ibrahim Baylan (S).

Annons

– Elhandelsbolagen skor sig här på elkundernas okunskap eller ointresse. Det anser vi måste förändras och om inte elhandelsbolagen får ordning på detta så kan vi komma att reglera priserna på anvisningsavtalen.

Energiministern talar om en mycket stor grupp: En av sju elkunder har ett anvisat elavtal som innebär att de betalar tiotals procent mer än vad de borde göra. Värst drabbade är villaägare vars hus är eluppvärmda, men även boende i lägenhet betalar alldeles för mycket. Ett lagförslag väntas därför inom kort, säger Baylan.

Läs ocksåDags att välja elavtal? Tänk på det här så undviker du fällornaDu kan spara mycket pengar genom att välja elavtal

− Både vi och den förra regeringen har fört diskussioner med elbranschen om att på frivillig väg minska antalet kunder med anvisningsavtal. Hittills har inte dessa frivilliga åtagaden gett tillräcklig effekt. Därför kommer vi innan sommaren att lämna en proposition till riksdagen som syftar till att minska andelen kunder med anvisade elavtal.

Annons

Läs också Hyresgästerna fryser och bostadsbolaget skyller på dåliga elavtal Värsta värden gjorde fel när han ströp Victors el Många betalar alldeles för mycket utan att veta om det

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.